eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Tíz- és százmilliós végkielégítések a MÁV-nál

A Magyar Nemzet szerint a MÁV-nál röpködnek a 10, esetenként a 100 millió forintok a távozó vezetőkhöz. Úgy alkották meg ugyanis a vasúti társaságnál a menedzser-szerződéseket, hogy lehetőség legyen ekkora végkielégítések kifizetésére.

Heiczinger István MÁV-vezér eltávolítása a lap információi szerint rekordgyanús végkielégítéssel járna. A parlament MSZP-SZDSZ alkotta többsége tegnap elutasította azt az ellenzéki határozatjavaslatot, amely az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének radikális csökkentését szorgalmazta.

Hitelfelvételre kényszerülhetnek a települések - írja mai számában a Népszabadság. A kormány és az önkormányzatok között már jó ideje folyik a számháború. Egy önkormányzati szakértői anyag szerint jövőre csak hitelfelvétellel vészelhetik át a települések a költségvetési szigorítást. Az önkormányzati államtitkár azt mondja, az önkormányzatok úgy tesznek, mintha elfeledkeznének az évi 300 milliárd forintnyi uniós támogatásról. A TÖOSZ szerint a saját bevétellel nem rendelkező kistelepülések bizonyosan működésképtelenné válnak, a szolgáltatások színvonalának csökkenése viszont mindenütt reális veszély, hiszen kevesebb támogatásból aligha lehet változatlan formában működtetni az oktatási vagy a szociális ellátó rendszert. Az pedig nem reális alternatíva, hogy a kieső bevételt a térítési díjak emelésével kompenzálják.

Az index.hu információi szerint ezerszámra lopják a hotmailes jelszavakat. A lista egy számítástechnikai blogon bukkant fel, ahonnan postázták a BBC-hez. A nemzetközi botrány miatt a Microsoft is azonnal reagált a hírre, és bejelentette: nyomozást kezd az ügyben.

A Világgazdaság szerint további szerkezeti reformokat szorgalmaz a Nemzetközi Valutaalap. Korántsem magától értetődő ugyanis, hogy a nemzetközi környezet javulásával Közép- és Kelet-Európa automatikusan visszatér a válság előtti fejlődéshez - figyelmeztetett tegnap az IMF igazgatója. Magyar szemmel még nagyobbak a gondok. Jövőre az IMF a GDP-ben zsugorodását várja Magyarországon, míg a térség legtöbb államában már növekedést. Érthető tehát, hogy a szervezet további strukturális lépéseket szorgalmaz. Azzal kell számolni, hogy az állampapírok után fizetendő kockázati prémiumok és azok ingadozása is nagy marad. A valutaalap szakértője az adósságállományok növekedésére is felhívta a figyelmet, ebből a szempontból Magyarországot a középmezőnybe sorolta.

A Napi Gazdaság úgy véli: önállóan is kiépíthetné mobilhálózatát a Digi. A kábelhálózati szolgáltató Digi Kft is érdeklődik a 2010-ben induló, 900 Mhz-es mobilinternet koncessziós pályázat iránt. A 29 milliárd forint jegyzett tőkével bíró társaság egy sikeres pályázat esetén hitelfelvétel nélkül, saját forrásból építhetné ki a szolgáltatáshoz szükséges hálózatot. A cég egyelőre azt sem zárja ki, hogy együttműködési megállapodást köt valamely mobilszolgáltatóval és partneri szerződés keretében kínál ügyfeleinek mobilszolgáltatásokat is magában foglaló komplex csomagokat.

A penzcentrum.hu a luxusnyugdíjakról ír. Mint arról a portál korábban már beszámolt, Magyarországon a nyugdíjasok valamivel több, mint öt százalékának a havi ellátási összege meghaladja a havi 150.000 forintot. A Pénzcentrum most azt vizsgálja, hogy mekkorára rúgnak Magyarországon a csúcsnyugdíjak, illetve hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×