eur:
398.6
usd:
363.92
bux:
74215.73
2024. október 9. szerda Dénes

Hankiss Elemér: Rendkívül rossz állapotban van a társadalom

Hiába történik meg egy országban a tudomány, a technika, a gazdaság innovációja, ha a társadalom legalább olyan fontos megújulása elmarad. A magyar társadalom ugyanis rendkívül rossz állapotban van - mondta Hankiss Elemér egyetemi tanár szerdán Röjtökmuzsajon, a 18. alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozón.

Ma Magyarországon mind az intézményrendszerre, mind a mentalitásra, mind pedig a magatartáskultúrára hatással van a társadalom rossz állapota. Egy egészséges és dinamikus jövőképpel rendelkező társadalom nélkül elképzelhetetlen, de legalábbis sokkal nehezebb a gazdaság megújulása - jelentette ki Hankiss Elemér.

A szociológus szerint ma Magyarországon nincs felelős kormányzás, nincs módja a kormány felelősségre vonásának, ami a demokrácia alapvető eszköze. Nem átlátható a politika, nem tudni kik hozzák a döntéseket és miért, és azoknak mi a hatásuk. Holott az átláthatóságra vannak működő modellek Európában, amelyeket át lehetne venni - tette hozzá.

Magyarországon restaurálni kellene a demokráciát, mert rosszul működik. Regionális autonómiákra lenne szükség, bizonyos határig szét kellene osztani a hatalmat - mondta.

Hankiss Elemér szerint a társadalmi innováció minimális pénzből megoldható lenne. Az előadó ezúttal is kiemelte a társadalmi szerződés hiányát, hangsúlyozva, hogy Magyarország Európa egyik legigazságtalanabb országa. Rendkívül nagy gondok vannak a társadalmi javak elosztásánál.

A társadalmi egyenlőtlenségeket számos módon lehetne csökkenteni, s erre Magyarországon is van több példa. Több nagyszerű kezdeményezés indult meg ennek érdekében, köztük civileké. A kormány ugyancsak igyekszik ellensúlyozni ezen egyenlőtlenségeket, így az adó 1 százalékáról való rendelkezéssel és a jónak mondható szociális hálóval - közölte Hankiss.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×