INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"A kórházakban nem különül el élesen az ingyenes, valamint a fizetős szolgáltatások köre"

Infostart / InfoRádió
A Nemzeti Egészségügyi Tanács szerint nem kellő jogi előkészítés után alakultak állami kórházak szervezetileg gazdasági társasággá. A testület kifogásolta azt is, hogy a magánosításban részt vevő cégek pénzügyi átláthatósága nem megoldott, és hogy a kórházakban nem különül el élesen az ingyenes, valamint a fizetős szolgáltatások köre. A testület mindezek törvényi rendezését kérte.

 Az egészségügyben lévő szabályozatlanságra hívta fel a figyelmet a Nemzeti Egészségügyi Tanács. Gara Imre, a testület elnökhelyettese elmondta: a tanács azt nem tudta megállapítani, hogy melyik a jobb finanszírozási forma az ellátás minőségének függvényében, az állami vagy a privatizációs rendszer; de azt igen, hogy egyre nagyobb az igény a magánosításra.

"Az egészségügyben szükség van a magántőkére, ugyanakkor a másik megállapítása a tanácsnak, hogy a magánosításban részt vevő cégek pénzügyi átláthatóságának biztosítása nem megoldott" - fogalmazott.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács aggályosnak látja azt is, hogy a kórházakban nem különül el élesen az ingyenes valamint a fizetős szolgáltatások köre.

"Nehéz volt azon eligazodni, hogy a lakosságtól milyen alapon kérnek térítési díjakat a kórházak, hogy hol van az ingyenes és a térítéses szolgáltatások határvonala." - mondta Gara Imre.

A tanács nehezményezte azt is, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet csak az állami, vagy önkormányzati kórházakban ellenőrizhet, a magánszolgáltatóknál nem. Úgy tudjuk a minisztérium egyelőre nem akar változtatni ezen a gyakorlaton.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk