eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A kórházakban nem különül el élesen az ingyenes, valamint a fizetős szolgáltatások köre"

A Nemzeti Egészségügyi Tanács szerint nem kellő jogi előkészítés után alakultak állami kórházak szervezetileg gazdasági társasággá. A testület kifogásolta azt is, hogy a magánosításban részt vevő cégek pénzügyi átláthatósága nem megoldott, és hogy a kórházakban nem különül el élesen az ingyenes, valamint a fizetős szolgáltatások köre. A testület mindezek törvényi rendezését kérte.

 Az egészségügyben lévő szabályozatlanságra hívta fel a figyelmet a Nemzeti Egészségügyi Tanács. Gara Imre, a testület elnökhelyettese elmondta: a tanács azt nem tudta megállapítani, hogy melyik a jobb finanszírozási forma az ellátás minőségének függvényében, az állami vagy a privatizációs rendszer; de azt igen, hogy egyre nagyobb az igény a magánosításra.

"Az egészségügyben szükség van a magántőkére, ugyanakkor a másik megállapítása a tanácsnak, hogy a magánosításban részt vevő cégek pénzügyi átláthatóságának biztosítása nem megoldott" - fogalmazott.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács aggályosnak látja azt is, hogy a kórházakban nem különül el élesen az ingyenes valamint a fizetős szolgáltatások köre.

"Nehéz volt azon eligazodni, hogy a lakosságtól milyen alapon kérnek térítési díjakat a kórházak, hogy hol van az ingyenes és a térítéses szolgáltatások határvonala." - mondta Gara Imre.

A tanács nehezményezte azt is, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet csak az állami, vagy önkormányzati kórházakban ellenőrizhet, a magánszolgáltatóknál nem. Úgy tudjuk a minisztérium egyelőre nem akar változtatni ezen a gyakorlaton.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×