eur:
401.2
usd:
366.57
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

A külügyminiszter bekérette a szlovák nagykövetet - a nap legfontosabb hírei

A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét Sólyom László államfő pénteken meghiúsult révkomáromi látogatása miatt. A tárca vezetője elmondta: szóban és az erről szóló jegyzékben is tiltakozott a történtek miatt.

Balázs Péter - a minisztérium tájékoztatása szerint - elfogadhatatlannak értékelte a szlovák hatóságok eljárását, és példanélkülinek nevezte, hogy egy uniós és NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét. Hozzátette: Magyarország szerint a szlovák lépéssel az egyik alapvető jog, a szólásszabadság is sérült. A külügyminiszter a hónap végén részt vesz egy szlovéniai nemzetközi tanácskozáson, ahol külön megbeszélést folytat Miroslav Lajèákkal, a szlovák diplomácia irányítójával. Az üggyel kapcsolatban korábban Michael Mann, az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője azt közölte: a testület kétoldalú ügynek tekinti a múlt pénteki magyar-szlovák diplomáciai incidenst.

Az MNB csökkentette a jegybanki alapkamatot

50 bázisponttal, nyolc százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel a várakozásoknak, bár korábban több elemző 100 bázispontos csökkentést is elképzelhetőnek tartott, miután a legutóbbi inflációs adatok kedvezőbbek voltak a jegybanki előrejelzéseknél. A jegybank legfrissebb inflációs jelentése szerint a GDP az idén 6,7 százalékkal csökken, az éves átlagos infláció 4 és fél százalék lesz. A számok megegyeznek a májusban közöltekkel, a 2010-re és 2011-re vonatkozó inflációs prognózist viszont módosították; jövőre 4,3 helyett 4,1 százalékos, 2011-ben pedig 1,9 helyett 2,1 százalékos pénzromlást vár a nemzeti bank. A jelentésben jövőre 272 forint körüli euró árfolyammal és 71 dollár 60 centes hordónkénti olajárral számoltak.

Javultak a gazdasági szereplők kilátásai

Augusztusban is javultak a gazdasági szereplők kilátásai; a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke negyedik hónapja emelkedik. A mutató - bár valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket - összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz, különösen a lakosság körében.

Most csak a dízel drágul

Bruttó 4 forinttal emeli szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benzin most nem drágul - értesült a portfolio.hu. Az internetes gazdasági lap elemzője az InfoRádióban elmondta: a gázolaj átlagára az emelés után 279 forint lesz, a benziné 302 forint marad. Hozzátette: az egyes töltőállomásokon 10-20 forintos különbséget is tapasztalhatnak az autósok. Baráth Szabolcs hangsúlyozta: a Mol lépése nem volt ugyan meglepő, de az elmúlt heti piaci folyamatok nem magyarázzák teljes mértékben. Emlékeztetett arra: a dízelolaj nemzetközi jegyzésára dollárban emelkedett ugyan, de a forintban kifejezett ár nem változott érdemben.

Alkotmánysértéssel vádolja a Fidesz Gráf József

A Fidesz szerint alkotmánysértő módon járt el az agrártárca vezetője, amikor arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Magyarország jövőre áttér az új mezőgazdasági támogatási rendszerre. Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő, aki egyben a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke, emlékeztetett arra: a parlament által tavaly októberben elfogadott egységes agrártámogatási rendszerről szóló törvényről Sólyom László államfő novemberben normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, vagyis a jogszabályt még nem hirdették ki, így az eredeti rendelkezés van hatályban. Az agrártárca válaszában közölte: Magyarországnak július végéig kellett jeleznie az unió agrárfőbiztosának, hogy 2010-ben milyen módon szeretnék kifizetni az agrártámogatásokat. A tájékoztatás szerint a levélben az alkotmánybírósági normakontroll is szerepel.

Kihallgatták a Vona Gábort

Egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsították meg, és kihallgatták a Jobbik elnökét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. Vona Gábor a gyanúsítás miatt panaszt tett. A politikust a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombati, Szentendrén tartott avatóünnepségének rendezőjeként idézték be.

Adókulcs-emelésre számít a KPMG

Világszerte a legmagasabb személyi jövedelemadó kulcsok emelkedésére számít a KPMG. A nemzetközi tanácsadó cég közleményében azt írja: a válságban egyre több kormány számít biztos költségvetési bevételre a legtehetősebbek adóterhének növelésétől. A KPMG tanulmánya szerint Magyarország globálisan tekintve egyértelműen a magasabb adókategóriába tartozik, ami hátrányt jelent az ország versenyképessége szempontjából, és fokozza az adóelkerülést. A bruttó 100 ezer dollár éves jövedelemmel rendelkező munkavállalók esetében - a személyi jövedelemadó kulcsát és a munkavállalói járulék mértékét együttesen vizsgálva - a legmagasabb kulcs, 54,9 százalék Szlovéniában van érvényben, míg Horvátországban 53,5 százalék, Magyarországon pedig 48,1 százalék a kulcs.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×