eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Előzetesben a romák elleni támadások gyanúsítottjai - hírösszefoglaló

Előzetes letartóztatásba helyezték a romák elleni támadások gyanúsítottjait. Összefogást sürget a határontúli magyarok problémáinak megoldásához a külügyi bizottság fideszes elnöke. Elrendelték Athén egyik elővárosának kiürítését a környéken pusztító erdő-, és bozóttüzek miatt. A nap hírösszefoglalója.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság a romák elleni támadások ügyében pénteken őrizetbe vett 4 férfit. Az ügyvédek tájékoztatása szerint a gyanúsítottak tagadták a bűncselekmények elkövetését. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye. Az egyik feltételezett elkövető tudomásul vette a határozatot, a többiek fellebbeztek. A 4 férfit előzőleg gépfegyveres kommandósok kísérték a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből a Pest Megyei Bíróságra. Az InfoRádió értesülése szerint a rendőrség kedden ad tájékoztatást a 4 férfi kihallgatásáról és az ügy részleteiről. A Távirati Iroda megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte: az egyik gyanúsított korábban szerződéses katona volt és Koszovóban is szolgált. Péntek hajnalban egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a 6 halálos áldozatot követelő támadások feltételezett elkövetőit; összesen 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat

A magyar politikai erők összefogására van szükség a határontúli magyarok problémáinak megoldásához - mondta az Országgyűlés külügyi és határontúli magyarok bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt az InfoRádióban úgy vélte: csak egységes fellépéssel tudnak szövetségeseket találni az Európai Unióban és a nemzetközi színtéren. A politikus emlékeztetett: összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését a szlovák államnyelvtörvény, és a Sólyom László államfővel történtek ügyében, és a kormánnyal is egyeztetnek a kialakult helyzetről. Korábban Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: továbbra is a tervek között szerepel, de egyelőre nincs napirenden a magyar és a szlovák államfő újabb találkozója. A diplomáciai feszültséget az okozta a két ország között, hogy pénteken nem engedélyezték a magyar államfőnek a belépést Szlovákiába, így nem vehetett részt a révkomáromi Szent István szobor avatásán.

Egy diktatúra semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje - jelentette ki a Fidesz elnöke a vasfüggöny megnyitásának évfordulója alkalmából a türingiai tartományi kormány által szervezett megemlékezésen. Orbán Viktor Teistungenben, a volt kelet-, és nyugatnémet határ egyik állomásán, az ott létrehozott múzeumban "20 év változás Közép-Európában" címmel tartott előadást. Ebben kifejtette: büszke arra, hogy Magyarország egyik eszköze lehetett Németország újraegyesítésének.A pártelnök négyszemközt tárgyalt Dieter Althaus tartományi miniszterelnökkel. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a pénzügyi válságot sem Türingiában, sem Magyarországon nem lehet csak megszorításokkal kezelni, a politika megújításával a gazdaság élénkítésére is szükség van.

Csak megegyezéssel lát esélyt a fejlődésre az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin a Tolnai megyei Nagymányok várossá avatásának ünnepségén úgy fogalmazott: egy ország gyarapodása a közös célok és értékek felmutatásától függ, ehhez pedig szükség van a politikai erők önkorlátozására és konszenzusra. A szocialista politikus úgy vélte: a közösségek ereje,különösen a 21. században a közös akarattól függ. A 2460 lakosú Nagymányokot július 1-jén huszonegy településsel együtt nyilvánította várossá Sólyom László köztársasági elnök.

Szentmisével ünnepelték a pécsi egyházmegye alapításának 1000. évfordulóját a baranyai megyeszékhelyen. Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, pápai legátus a pécsi székesegyház előtt bemutatott misén azt mondta: a millenniumi ünnep európai dimenzióban sem mindennapi esemény. Úgy fogalmazott: a drámai történelmet, virágzó korszakokat és a szenvedés időszakait is átélt pécsi püspökség olyan időkben is fenn tudott maradni, mint a 150 évig tartó török uralom vagy a 40 éves kommunista diktatúra.

További kamatcsökkentést várnak a szakemberek hétfőn a jegybanktól; a Reuters brit hírügynökség felmérése szerint a Monetáris Tanács 50 bázisponttal, 8 százalékra mérsékli a jelenlegi 8 és fél százalékos jegybanki alapkamatot. Több elemző 100 bázispontos csökkentést is elképzelhetőnek tart, miután a legutóbbi inflációs adatok kedvezőbbek voltak a jegybanki előrejelzéseknél.

Hétfőtől változik a vasúti menetrend. A MÁV Start szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a módosítás főleg a balatoni közlekedést érinti. Balogh Fazekas Anita közölte: újra a téli menetrend lesz érvényben, ami elsősorban azt jelenti, hogy kevesebb vonatot indítanak a Balaton északi és a déli partjára. Hozzátette: évente 139 millióan veszik igénybe a vasutat, az utasok nagyjából ötöde nyáron a Balatonhoz látogat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítására, a ramadán alkalmából szabadlábra helyezik a Hamász radikális mozgalom 200 börtönben lévő tagját. Helyi sajtójelentések szerint a lépés válasz arra, hogy a Hamász 50, a palesztin elnök vezette Fatah-hoz tartozó rabot engedett el a héten. Egyiptomi közvetítéssel a rivális Fatah és Hamász februárban kezdett párbeszédet; ha megállapodás születik köztük, akkor 2010 januárjában megszervezik a palesztin parlamenti választásokat.

Elrendelték Athén egyik elővárosának kiürítését a környéken pusztító erdő-, és bozóttüzek miatt. A görög hatóságok szerint a lángok már Agiosz Sztefanosz lakóinak életét fenyegetik, ezért az ott élő mind a 10 ezer embert távozásra szólították fel. Vasárnap hajnalban két nagy gyerekkórház betegeit, valamint több kemping lakóit, és helyieket kellett kimenekíteni. A hatóságok a vészhelyzet miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki. Két évvel ezelőtt 77 ember halt meg a hasonló nagyságú erdő- és bozóttüzekben Görögországban.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×