eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Összeült az MSZP vezetése és Bajnai - 7,6 százalékos GDP-csökkenést várnak

A stabilitás, a biztonság és a növekedés feltételeinek megteremtése a legfőbb szempont a jövő évi költségvetés kidolgozásakor - mondta a miniszterelnök, miután az MSZP elnökségével egyeztetett a büdzséről.

Bajnai Gordon azt mondta: várakozásaik szerint az idén és jövőre összesen 7,6 százalékos lesz GDP-csökkenés, ennek megfelelő, takarékos költségvetést kell készíteni. A kormányfő szólt arról is, hogy a tervezetbe beépítik majd az MSZP egyes javaslatait is; egyebek mellett a munka becsületének helyreállítását és a közbiztonság jelentős megerősítését.

Bajnai Gordon korábban azt mondta: mindenképpen tartanai kell a jövőre kitűzött, 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt. A miniszterelnök közölte: a büdzsé válságköltségvetés lesz, de közvetlenül az embereket érintő megszorításokra már nem kell számítani.

A tervezetet már szeptember 8-án szeretné benyújtani az Országgyűlésnek a kormány, így a költségvetést akár novemberben elfogadhatják a képviselők.

Bajnai Gordon miniszterelnök egy korábbi interjújában a 2010-es büdzséről szólva kifejtette, hogy a sarokszám a 2010-re tervezett 3,8%-os hiány. Hozzátette azt is, hogy a jövő évi költségvetés válságköltségvetés lesz, ami első sorban a közösségi rendszereket, a minisztériumokat, illetve az önkormányzatokat érinti majd.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szintén egy korábbi interjújában azt mondta, a költségvetésnek baloldali karakterűnek kell lennie, melynek két jelszava a stabilitás és a biztonság.

Az MSZP országos elnöksége a péntek délutáni egyeztetésről szóló állásfoglalását közleményben adta ki, mely szerint az elnökség támogatja a kormányt egy olyan költségvetés elkészítésében, amely a stabilitás, a növekedés, és a biztonság céljait szolgálja.

A párt nyilatkozata szerint az elnökség elvárja, hogy a takarékosság a központi igazgatásra, az önkormányzatokra, az állami és önkormányzati vállalatokra egyaránt vonatkozzék, és senki ne részesülhessen közpénzekből aránytalanul és indokolatlanul magas jövedelemben, végkielégítésben, illetve más juttatásban.

A kormány egyébként azt tervezi, hogy a jövő évi büdzsé tervezetét szeptember 8-án benyújtja a parlament elé, hogy azt az Országgyűlés, a szokásosnál jóval korábban, akár már november végén elfogadhassa.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 14:59
×
×
×
×