eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Székely Tamás: nem kell minden rákbeteget ellátnia az Országos Onkológiai Intézetnek

Az Országos Onkológiai Intézetnek (OOI) nem kell minden magyarországi rákbeteget ellátnia - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy Magyarországon 42 onkológiai centrum van. Az Országos Onkológiai Intézetnek a területi ellátási kötelezettségét és azokat a speciális ellátást igénylő betegeket kell ellátnia, akiket a centrumok nem tudnak.

A progresszív ellátás csúcsán lévő intézményeknek - így az onkológiai intézetnek is - elvileg képesnek kell lenniük mindenki ellátására, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkit el is kell látniuk. Az onkológiai betegek ellátása orvosi szempontból háromféle ellátási formát jelent: az egyik a műtéti beavatkozás, a másik a kemoterápia, a harmadik a sugárterápiás beavatkozás. A miniszter szerint a műtéti beavatkozás az, amihez helyenként teljesen speciális technológia vagy megfelelő gyakorlat szükséges, ezért ez az a terület, ahol előfordul, hogy valamelyik intézmény a 42 centrum közül nem tudja ellátni a beteget.

A miniszter szerint a kemoterápiát minden intézményben el tudják végezni, sugárterápia pedig jelenleg 13 centrumban van, ezeket uniós forrásokból fejleszteni fogják.

Ugyanakkor leszögezte, hogy sem orvosilag, sem egyéb jogszabályok alapján nem lehet megengedni, hogy azt a beteget, akit csak egy helyen lehet ellátni, azt ne fogadja az intézet.
Székely Tamás az ügyben személyes egyeztetést folytatott az intézetből távozott orvoscsoport vezetőjével is, akinek azt javasolta, hogy a tárgyalásba vonják be az onkológiai intézet vezetőjét is.

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy az OOI elküldi az új betegek többségét: az intézet több száz beteg ellátását utasította vissza egy igazgatói utasítás miatt, amely szerint a kötelezően ellátandó területén kívülről nem vehetnek föl betegeket.

A cikk szerint az onkológiai intézetben csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küldenek el. A sebészet, illetve a patológia is sorra utasítja vissza a pácienseket. Tiltakozásul a nőgyógyászat vezetői felmondtak, mondván: képtelenség, hogy pénzügyi okok miatt betegek életét tegyék kockára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×