eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az ÁNTSZ-ben megbíznak az emberek, a parlamentben nem

A belpolitikai intézményekben, tehát a parlamentben, a kormányban és a pártokban bíznak legkevésbé az emberek, az ÁNTSZ-t viszont nagyra tartják - derült ki a Medián reprezentatív felméréséből. A közvélemény-kutató intézet 1200 embert kérdezett meg áprilisban.

A magyarok szívesen "büntetnek" és szeretik a rendcsinálókat: erre enged következtetni a Medián felmérése, amely szerint a törvényeket betartatók élvezik a legnagyobb társadalmi bizalmat. A rangsor első helyezettje ugyanis az ÁNTSZ, a második az Alkotmánybíróság, utána az ügyészség, majd a köztársasági elnök következik.

Közepes eredményt értek el a fegyveres testületek, a sajtó, a Magyar Nemzeti Bank, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, a kereskedelmi bankokról és a biztosítótársaságokról azonban rossz véleménnyel vannak a válaszadók. Átlag alatt végeztek az egyházak és a szakszervezetek is, ami a Medián elemzése szerint azt jelenti, hogy gazdasági válság idején nem számít rájuk komolyan a közvélemény.

Leghátul, látványosan lemaradva azonban egyértelműen a belpolitikai intézmények állnak: legkevésbé a kormányban, a politikai pártokban és a parlamentben bíznak meg az emberek. Az önkormányzatok általában kimaradnak a belpolitikai csatározásokból - a Medián ezzel magyarázza, hogy ezek kategóriájukban viszonylag jó pontszámot szereztek - kivéve a fővárosit.

Néhány szám, amely jól érzékelteti az arányokat: a felmérés százpontos skáláján az ÁNTSZ 62, a kormány pedig 23 pontot ért el; az átlagot 48 pontnál húzták meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×