INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megyer, azaz magyar lenne az ország első légkondicionált faluja

InfoRádió / MTI
Bioerőmű és aszalóüzem létesítését, valamint távfűtő és távhűtő rendszer kiépítését tervezi az ország legkisebbnek tartott önálló faluja, a Veszprém megyei Megyer.

A település polgármestere az MTI-nek elmondta: az 500 millió forint költségű beruházással biztosítani tudnák a település áram- és hőenergia-ellátását, sőt, még szolgáltatóvá is válhatnak, bevételhez jutva ezáltal. A fejlesztéshez szükséges pénzt pályázatokkal szeretnék megszerezni.

Pajer Kristóf közölte: a 64 lakosú település önkormányzata évi mintegy tízmillió forintból gazdálkodik, a pályázati önrészt projekthitelből kívánja előteremteni. Elmondta: a biogázüzemben keletkező hőenergiával egy gyümölcsaszaló kisüzemet működtetnének, a megmaradó hőt pedig a falu 25 házának fűtésére használnák.

A beruházás révén nyáron a házak hűtése is megoldható lenne, ezzel Megyer az ország "első teljesen légkondicionált faluja" lehetne - tette hozzá a polgármester.

A biogázüzem működtetéséhez elsősorban a környéken termelt kukoricaszárat használnák fel, a biomassza kazán fűtését pedig a mezőgazdaságban és a kiskertekben fellelhető növényi hulladékból biztosítanák. Sikeres pályázat esetén 2010 novemberétől működne az erőmű és aszalóüzem, valamint a fűtő-hűtő rendszer.

A címlapról ajánljuk