eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gusztos Péter: az SZDSZ-nek van esélye bejutni az Európai Parlamentbe

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint minden esélye megvan arra az SZDSZ-nek, hogy ismét bejusson az Európai Parlamentbe (EP), a pártra leadott szavazatok tehát nem vesznek el - hangsúlyozta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerdán Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a két biztosan bejutó párt, a Fidesz és az MSZP mellett nem mindegy, hogy ki képviseli még Magyarországot. Mint mondta, az Európai Parlamentben a liberális frakció jelenti a harmadik erőt, de Magyarországon az egyre erősödő szélsőjobbnak is esélye van, hogy bejusson.

Ez a szélsőjobboldal azt "a befelé forduló, kirekesztő, gyűlölködő változatát képviseli a nacionalizmusnak, amely a huszadik századi Európa történelmében csak katasztrófákat okozott, és amely ellen a második világháború után Európa meghatározó államai egymással szövetkezve megálmodták az Európai Uniót" - fejtette ki a szabad demokrata politikus.

Idézte azt a Magyarországon készült felmérést, amely szerint az SZDSZ EP-listáját vezető Szent-Iványi István a felszólalások ideje, a kezdeményezések és beadványok száma alapján készített rangsorban az első három legaktívabb európai parlamenti politikus között van. A brit Open Europe intézet kutatása alapján - amely mintegy 20 különböző szempontot vett figyelembe - a közel 800 képviselő közül Szent-Iványi az első százban szerepel egyetlen magyar politikusként, a következőt pedig csak a 335. helyre sorolták.

Gusztos Péter szerint az Európai Unió "a nemzeteknek, népeknek, kultúráknak, nyelveknek a békés egymás mellett élését, egy sokszínű, befogadó világot jelképez, és ezt az szempontrendszert Magyarországon mégiscsak a liberális párt képviseli a legkövetkezetesebben". Úgy fogalmazott, hogy Magyarország olyan, mint egy kis Európai Unió, ahol 13 nemzeti kisebbség, népek, kultúrák keverednek."

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×