eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor: Porhintés zajlik Magyarországon a gazdasági válság terén

A kutatás-fejlesztésről és a magas technológiák magyarországi telepítéséről állapodott meg Orbán Viktor Angela Merkellel, a CDU elnökével berlini tárgyalásukon. A Fidesz elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a kölcsönös érdekek és haszon alapján kell együttműködnie a két országnak.

A berlini találkozón high-tech témákról is szó volt. A kutatásfejlesztés talán a válságból kivezető egyik út is lehet. Ez ügyben voltak-e egyeztetések Angela Merkellel?

A CDU és a Fidesz egy olyan munkabizottság felállításáról kötött megállapodást, amely a kutatásfejlesztés és a magas technológiák magyarországi telepítéséről és fejlesztésről szól. Magyar részről a bizottságot Matolcsy György vezeti majd.

A mostani válsághelyzetet az tudja majd a legsikeresebben legyűrni, aki a legtöbbet költ pénzben, figyelemben, energiában és politikában ezekre a területekre. A magyar-német gazdaságnak is kellene nyitnia egy új dimenziót. A két gazdaság kapcsolata, a magyarok a német gazdaságra való utaltsága mindig is erős volt, de ez a dimenzió az utóbbi időben elhalványult. Ezen az alapon kellene a 21. században újjáépíteni a magyar-német együttműködést.

A magyar gazdaság helyzete erőteljesen függ a némettől, de Németországban is jelentős visszaeséssel számolnak idén. Mit gondol, Németországnak mennyire van ereje arra, hogy megsegítse keleti szomszédjait?

Németország más ország, mint Magyarország. A kormányfők és a pénzügyminiszterek például nem szoktak hazudozni, vagy ha mégis megteszik, akkor pillanatok alatt útilaput kötnek a talpukra.

Németországban egyenesen beszélnek a gazdaság nehézségeiről. Magyarországon csak porhintést tapasztaltam az elmúlt egy-két hétben, amely arról szólt, hogy a helyzet már könnyű és javul, a bizalom pedig visszatért. Ilyen csacsiságokat Németországban nem mondanak, mert mindenki tudja, hogy nehéz időszak előtt áll a német gazdaság, és a visszaesés nagyobb lesz, mint ahogy azt gondolták az év elején.

Nekünk nem arra van szükségünk, hogy Németország megsegítsen bennünket, mert erre Berlin a mostani nehéz helyzetében aligha vállalkozna. Magyarországnak arra van szüksége, hogy a kölcsönös érdekek és haszon alapján legyen együttműködés a két ország között.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×