eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A minisztérium úgy véli: eleget tett alkotmányos kötelezettségének

A tanköteles korú gyermekek megszámlálását kezdeményezte kedden a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál, mivel szerintük évente négy-ötezer diák eltűnik az oktatási rendszerből. A tárca közleménye szerint a minisztérium a szabályok és szankciók megalkotásával eleget tett kötelezettségének.

Jelenleg senki sem tudja, hány tanköteles korú gyermek van Magyarországon, és közülük hányan járnak valamilyen közoktatási intézménybe - kifogásolta a héten a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete elnöke.

"Az a tapasztalatunk, hogy évente 4-5 ezer gyerek nem jelentkezik középfokú iskolákba, köztük azok, akik a 8. évfolyamot nem végezték el, de 16 évesek elmúltak és kikerültek az iskolából, mert nem tudják, hogy 18 éves lett a tankötelezettség" - derül ki beszámolójából.

Az egyesület közleménye szerint senki sem tartja nyilván, hányan nem iratkoznak be iskolába nyolc éves korig; és - idézem - "arra sincs garancia, hogy az általános iskolát befejező tanulók, akik eddig nem kaptak felvételi ajánlatot valamelyik középfokú iskolától, szeptemberben egyáltalán fognak-e továbbtanulni."

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményben reagált az egyesület kezdeményezésére. A Szüdi János közoktatási szakállamtitkár által jegyzett írásos anyag megállapítja: "a közoktatási jogszabályok és a kapcsolódó szabálysértési előírások rendezik az óvodai nevelésre kötelezettek, a tankötelesek és a fejlesztő felkészítésben részt vevők nyilvántartását, a változások figyelemmel kísérését és szankcionálását. A minisztérium a szabályozás megalkotásával eleget tett alkotmányos kötelezettségének, a jogszabályok betartása és betartatása a szülők és a jegyzők kötelezettsége." - írják.

Az InfoRádió korábban megkérdezte a Jegyzők Országos Szövetsége elnökét, ám Bálint József is azt mondta: nem létezik olyan összesített adatbázis, amely számon tartja, hányan vesznek részt valóban az oktatásban.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke korábban az InfoRádiónak elmondta: elkezdték gyűjteni az adatokat arról, miért szünteti meg egy diák a tanulói jogviszonyát, ám eredmény legkorábban fél év múlva várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×