eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmányjogász: Van ráció az érvelésben, hogy az SZDSZ kormánypárt

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogi szakértő szerint van ráció a Fidesz érvelésében, amely szerint az SZDSZ kormánypártnak számít, az érvényes jogszabályok alapján azonban mégsem tekinthető annak. Szalay Pétert annak kapcsán kérdezte az InfoRádió, hogy a legnagyobb ellenzéki párt az MDF és az SZDSZ miatt újraosztaná a médiatestületek kuratóriumi elnökségének helyeit.

Az ellenzékiség és a kormánypártiság olyan politikai kategóriák, amelyeket jogilag nem lehet megfogni - közölte az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogi szakértő annak kapcsán, hogy a Fidesz az MDF és az SZDSZ miatt újraosztaná a médiatestületek kuratóriumi elnökségének helyeit.

Szalay Péter emlékezetett: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az MTI tulajdonosi tanácsadó testületében és a médiatörvény megfelelő testületeiben a kormánypárti és ellenzéki elnökségi képviselőcsoportok által jelölt tagok egyenlő arányának fenntartása során nem vehetők figyelembe azok az elnökségi és testületi tagok, akiket olyan képviselőcsoport javaslatára választott az országgyűlés, amely időközben megszűnt.

Ez nem azt jelenti, hogy az MDF delegáltjai nem jogosan ülnek a testületekben, hanem azt, hogy nem lehet róluk azt mondani, kormánypárti vagy ellenzéki képviselők lennének - fejtette ki.

Az Alkotmánybíróság leszögezi, hogy a kormánypártiság-ellenzékiség és az ezen alapuló alkotmányi garanciarendszer megítélése vonatkozásában csak objektív és külső, formális ismérveket alkalmazhat, tekintve, hogy a kormánypárti-ellenzéki jellegnek egyedül csak az az objektív ismérve lehet, hogy egy képviselőcsoport pártja részt vesz-e a kormányban vagy sem.

Az SZDSZ ugyan nem kötött koalíciós megállapodást a Bajnai-kormánnyal, de a frakciótagok nagy része aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint támogatják a kabinet terveit. A Fidesz érvelése szerint mindez azt jelenti, hogy a SZDSZ kormánypártnak számít a médiatestületek elnökségében is, és Szalay Péter azt mondta, ebben van is ráció.

Nem ártana a felülvizsgálat

Felül kellene vizsgálni a közmédiumok testületeinek törvényi szabályozását, mert az Alkotmánybíróság mást mond, mint amit ezek a megoldásért kiáltó helyzetek produkálnak - hangsúlyozta a szakértő.

Múlt pénteken fordultak közös levélben a házelnökhöz a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Televíziót felügyelő közalapítványok ellenőrző testületi elnökei; az MTI birtokába jutott dokumentumban azt kérik Szili Katalintól: intézkedjen, hogy a törvényhozás mielőbb egészítse ki a három kuratórium elnökségét.

Az MDF jelöltjeként a testületekbe került egy-egy tag az őket delegáló képviselőcsoport megszűnése után "sem a kormánypárti, sem az ellenzéki oldalhoz nem számítható", míg "objektíven mérhető ténnyé vált" az SZDSZ kormánypártisága azzal, hogy támogatta a kormányfőcserét lehetővé tevő konstruktív bizalmatlansági indítványt - érvelnek az aláírók.

A Fidesz kedden tartott sajtótájékoztatót arról, hogy újraosztanák a közmédia kuratóriumi helyeit, mert szerintük az SZDSZ nem ellenzéki párt. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a hétfői házbizottsági ülésen lezajlott vita után a Fidesz és a KDNP írásban is kérte Szili Katalin házelnöktől a jelölési eljárás megindítását, annak érdekében, hogy ellenzéki delegáltakkal egészüljenek ki a közszolgálati médiumok felügyelő testületei.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×