eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Rendkívüli parlamenti ülésszakot kezdeményez a kormány - a nap legfontosabb hírei

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a kormány. Molnár Csaba kancelláriaminiszter elmondta: azt szeretnék, ha az Országgyűlés június közepe helyett a hónap végéig ülésezne. Hozzátette: a plusz két hétben több mint 20 törvény, illetve törvénymódosítás elfogadását kezdeményezik, köztük két komplett adócsomag tárgyalását.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az idén akár a felére is csökkenhet a bankrendszer tavalyi, csaknem 400 milliárd forintos profitja. Simor András a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén azt mondta: a magyar bankok úgynevezett rossz hiteleinek állománya a korábbi egy százalékról három százalékra nőhet, emiatt csökkenhet jelentősen nyereségük.

Csányi: hamarosan megállapodás az EBRD-vel


Hamarosan megállapodást köt az OTP az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal egy 200 millió eurós alárendelt kölcsöntőke folyósításáról. Erről a pénzintézet elnök-vezérigazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az összeget a hitelkihelyezés növelésére akarja használni a bank. Csányi Sándor hangsúlyozta: az OTP tőkehelyzete nagyon jó, Európa egyik legjövedelmezőbb bankja volt tavaly, az idén pedig az elmúlt évi 218 milliárd forintos profit után 150 milliárdos nyereségre számítanak, ami - mint fogalmazott - nagy dolognak számít a mostani helyzetben. Szólt arról is, hogy akvizíciót is terveztek, és majdnem megvettek egy bankot, de végül úgy döntöttek, hogy ez nem lett volna jó üzenet a befektetők felé.

Nem fizet osztalékot a MOL


Megváltoztatta a részvényesi felvásárlókra vonatkozó szabályozást a MOL közgyűlése. Hernádi Zsolt, a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója azt mondta: az úgynevezett "B" sorozatú részvénnyel összefüggő jogokat azért módosították, hogy a vállalat folytathassa a nyitott partneri politikáját. Hozzátette: ezt a célt szolgálja az is, hogy a tulajdonszerzést csak akkor lehet bejegyezni a részvénykönyvbe, ha tisztázott a részvényes személye, illetve a cég tulajdonosi szerkezete. A közgyűlés arról is döntött, hogy a MOL nem fizet osztalékot az elmúlt évre; a társaság a nyereséget az eredménytartalékba helyezi. A MOL éves, rendes közgyűlésén nem vehetett részt az orosz Szurgutnyeftyegaz, mivel az orosz cég által március végén az osztrák OMV-től megvásárolt 21,2 százalékos MOL-tulajdonrészt a Magyar Energia Hivatal még nem jegyezte be.

Kártalanít a kormány

A kormány kártalanítja azokat, akiket veszteség ért az áfa-arányosítás korábbi, közösségi joggal ellentétes gyakorlata miatt. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a kártalanítás mértékéről és módjáról később döntenek. A tárca azután adott ki közleményt az ügyben, hogy az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek mondta ki a magyar áfatörvény 2006. január 1-je előtt hatályos rendelkezéseit.

Hunvald elismerte a hűtlen kezelést és az okirat-hamisítást

Elismerte a hűtlen kezelést és az okirat-hamisítást a VII. kerület előzetes letartóztatásban lévő polgármestere; a szocialista Hunvald György a hivatali vesztegetés elkövetését tagadta - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Keresztes Imre főügyész tájékoztatása szerint az ügyben szintén gyanúsított Kardos Péter, az erzsébetvárosi pénzügyi bizottság volt elnöke részben beismerő vallomást tett, míg a harmadik gyanúsított megtagadta a vallomástételt. Hozzátette: utóbbi két férfi panasszal élt a gyanúsítások ellen. A megalapozott gyanú szerint Hunvald György jogtalan előnyt adott Kardos Péternek azért, hogy a képviselő-testületben megkapja szavazatát. A szocialista polgármester február 12-e óta van előzetes letartóztatásban erzsébetvárosi ingatlanügyekkel összefüggő hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanúja miatt.

Tiszalök: tízmillió forintos nyomravezetői díj

Tízmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a szerda esti, tiszalöki emberölés ügyében a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Makula György azt mondta: mivel a módszer hasonló a romák ellen az utóbbi hónapokban elkövetett támadásoknál alkalmazotthoz, nem zárható ki az etnikai motívum, és hogy van összefüggés az esetek között.

Megnyílt a budapesti könyvfesztivál

Megnyílt a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei díszvendég Románia és Ludmilla Ulickaja orosz író. A vasárnapig tartó találkozóra 23 országból érkeztek vendégek, a könyvfesztiválon az idén 50 ezer könyvet mutatnak be.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×