eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Veres: Az MSZP szervezeti és személyi garanciákat vár az új kormányfőtől

Ha az új kormányfő felkéri, Veres János vállal szerepet az új kabinetben. A pénzügyminiszter MTI-nek adott interjújában elmondta azt is: az új miniszterelnöktől az MSZP szervezeti, személyi és tartalmi garanciákat kér majd, de elfogadja, hogy a kormányprogram az egyensúly javítása, a gazdaság stabilitása érdekében többet vállaljon a Gyurcsány Ferenc által februárban meghirdetettnél.

Ha az új kormányfő felkéri, Veres János vállal szerepet az új kabinetben. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy az új kormányfő jogköre döntést hozni kabinetjének tagjairól, de - mint fogalmazott - nem ismer olyan okot, amely a Pénzügyminisztériumban (PM) eltöltött közel négy év alapján lehetetlenné tenné szerepvállalását.

A szocialista párt elnökségi tagja szerint az új kormányfőtől az MSZP szervezeti, személyi és tartalmi garanciákat kér. Azaz azt, hogy a kormányzati munkában valamilyen mértékben a párt által javasolt személyeket tartsa meg, bízza meg feladattal.

Veres János azt mondta: az új kormány programja az egyensúly javítása, a gazdaság stabilitása érdekében továbblép a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által februárban bejelentetteknél.

Az új kormány legfontosabb feladata a válsággal kapcsolatos konkrét intézkedések meghozatala lesz - tette hozzá a miniszter, aki konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem kívánt elárulni, de mint mondta, a javaslatok mindegyike "megfordult már a nyilvánosság előtt".

A miniszter elmondta azt is, hogy szerinte az új kabinetnek ragaszkodnia kellene az idei évre kitűzött 3 százalék alatti hiánycélhoz. Veres János szerint el kell kerülni a túlzott deficiteljárást, Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne teremtődjön olyan helyzet, hogy akár példastatuálás szándékával, de felfüggesszék a strukturális pénzek kifizetését.

A pénzügyminiszter az MSZP-ről szólva azt mondta, szerinte a párt "sokkal fejlődőképesebb, mint a Fidesz", hozzá mert nyúlni a korábban tabunak ítélt tételekhez. Az MSZP átlépte saját árnyékát, és nagyobb alkalmazkodást mutatott, mint korábban ezt bárki várta volna - válaszolta Veres János arra a kérdésre, hogy a szocialisták képesek lesznek-e a jelenleginél szigorúbb programot megszavazni.

Arra a felvetésre, hogy egyért-e Gyurcsány Ferenc távozásról szóló döntésével, a miniszter azt mondta: ha így látta jónak a kormányfő, akkor ezen már nincs értelme lamentálni. Veres János szerint a kormányfő távozása akkor segítheti a válságkezelést, ha olyan kabinet jön létre, amely valóban széles társadalmi támogatottsággal, a bizalom visszaszerzésének esélyével indulhat el. "Fontos, hogy a magyar vállalkozói kör szélesebb rétege támogassa az új kormány terveit" - fogalmazott.

A kormány hibáiról szólva a pénzügyminiszter kiemelte: hamarabb hozzá kellett volna nyúlni a nyugdíjrendszerhez, hogy a nyugdíjba vonulási korcentrum növekedjen, és hamarabb, szigorúbban kellett volna korlátozni a gázártámogatás felhasználását a jövedelmek függvényében. Hozzátette: gyorsabban és radikálisabban kellett volna lépni az Út a munkához programban.

"Ezekben voltak vitáim, de tudomásul vettem a kormány döntését" - fogalmazott a miniszter. A vitákról szólva Veres János elmondta, hogy nem értett egyet a devizahitelesek állami megsegítésével. Szerinte helytelen az a gondoskodás, hogy a magánemberek által vállalt magánkockázat helyébe az állam lépjen be kockázatvállalóként, azaz "a költségvetés valamennyiünk által befizetett pénzéből vállaljuk a magánkockázatok kiegyenlítése miatti kiadásokat". Ezt nem tudtam támogatni, és tudomásom szerint nincs napirenden ez a javaslat - mondta a miniszter.

A kabinetnek voltak sikerei is, például az, hogy Magyarország az elmúlt három év alatt Európa-rekorder lett hiánycsökkentésben, és három év alatt sikerült megfordítani az adót fizetők és nem fizetők arányát a vállalkozások között, sikerült szélesíteni az adófizetők körét - szögezte le Veres János.

Veres János szerint az elmúlt évek tanulsága, hogy véget kell vetni a tévútnak, el kell felejteni, hogy lehet hitelből tartósan szociális kiadásokat ambiciózusan növelni, a társadalom jólétének fenntartását finanszírozni.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×