eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tilos az előzés a kamionoknak 118 kilométeren

A Népszabadság arról ír, hogy megtiltja az előzést a kamionoknak 118 kilométer autópályán a közlekedési tárca. A rendelkezés, a tiltótáblák április elejére ígért felszerelése után minden 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsira vonatkozik majd.

A személyautóval közlekedők számára kedvező intézkedés ellen a fuvarozók egyelőre nem tiltakoznak. Az Ausztriában alkalmazott szigorú előzési tilalom magyar változata a kamionosok számára aligha lesz újdonság. Az Állami Autópálya Kezelő ugyanis az M1-en, a Tatabánya-Óváros és az M0-s között három szakaszon, valamint az M3-son Gödöllőtől a sztráda Budapest Szentmihályi úti kereszteződéséig egy éve rajtuk próbálgatja: milyen hatása van az autópályák forgalmára, ha a tehergépkocsik egy sávban közlekednek. A tapasztalatok kedvezőek, annyiban legalábbis, hogy az M1-es és az M3-as főváros felé vezető előzési tilalom alá eső szakaszain egyenletesebbé vált a forgalom.

A Magyar Nemzet információi szerint feketébe öltött kommandósok fogak el és tartottak sakkban géppisztollyal öt férfit, akik Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy rendőri ellenőrzőpontot akartak kikerülni kedden este. Az eset meg nem erősített hírek szerint összefügg a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozott az ügy részleteiről. Annyi bizonyos, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egységei is jelen voltak a rajtaütéskor, így nyilvánvalóan már keresték az öttagú társaságot. A NNI szóvivője elismerte, hogy ők is részt vettek a férfiak elfogásában, de nyilatkozni ő sem akart. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság a gyanúsítottak őrizetbe vétele mellett, rablás előkészületének gyanúja miatt indított eljárást.

Az index. hu összeállításából kiderül, hogy minden eddiginél részletesebb képek kielemzése után arra a következtetésre jutottak a kutatók: a Hold felszínének közelében egészen biztosan nincs víz, mélyebben viszont nagy valószínűséggel akad. A most elkészített térkép egyedülálló abban, hogy a Hold felszínét az egyik pólustól másikig lefedi, méghozzá 15 kilométeres felbontással. Az eredmények szerint a felszín legmagasabb pontja az egyenlítő közelében található. A felszín legalacsonyabb a déli pólus közelében helyezkedik el, mintegy 9 kilométerrel az átlagos holdfelszín képzeletbeli gömbje alatt.

A Világgazdaság szerint az év első két hónapjában jelentősen visszaesett a forgalom a Fővárosi Cégbíróságon. A tapasztalatok szerint az érdekeltek kivárnak a vállalkozásalapítással, és a működő gazdasági társaságok is visszafogottabbak, mint korábban. Alaposan fontolóra veszik, hogy milyen módosításokat hajtsanak végre, és komolyabb szerepe van annak is, hogy mekkora a változtatás költsége. A Fővárosi Cégbíróságon a havi 10-12 ezer bejegyzési és változásbejegyzési kérelemnél néhány ezerrel kevesebbet regisztráltak az idén.

A Napi Gazdaság írásából kiderül, hogy az euróban és dollárban kötött szerződések miatt kifejezetten kedvező a magyar szinkronstúdióknak a forint gyengülése, ám ez a korábbi erősödés okozta károkat még nem kompenzálta. A válság negatív hatásait nem érzékelik, ám az egyik, igen alacsony árakkal dolgozó konkurenssel kapcsolatban sok a kifogás. A szinkronmunkákat elvállaló színészek díjazása óránként 2-12 ezer forint, ám a sztárok gázsija egy nyolc órás munka után 100 ezer forint is lehet.

A portfolio. hu arról ír, hogy a magyar állami nyugdíjrendszert hosszú távon a romló demográfiai környezet, valamint az alacsony foglalkoztatottság veszélyezteti, amiért a jövőben mindenképpen hozzá kell nyúlni a rendszerhez. A népességfogyás egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és még ha aktív családtámogatási politikával és komoly bevándorlási többlettel számolunk, akkor is nyolcmillió főre fogyatkozhat 2050-re a lakosság. A munkaképes korú lakosság felét pedig nyugdíjasok tehetik ki, miközben a csökkenő születésszám miatt egyre csökken a potenciális járulékfizetők száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×