eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közös európai választ sürget a gazdasági válságra a miniszterelnök - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint nem bankokról és kormányokról szól a válságkezelés, hanem minden intézkedéssel a munkahelyeket kell támogatni. Gyurcsány Ferenc Brüsszelben, az európai unió tagállamok szocialista pártvezetőinek találkozója után hangsúlyozta: a válságra adott országonkénti válasz mellett szükség van egy közös európai válaszra is.

Később Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki az Európai Néppárt tanácskozásán vett részt a belga fővárosban, úgy nyilatkozott: az unióban egy teljesen új, az eddigitől különböző alapokon nyugvó gazdasági rendszert építenek fel, amelynek a középpontjában az állam és a piac közötti megváltozott munkamegosztás áll. Hozzátette: Magyarországon is bátrabban kellene intézkedéseket hozni. Angela Merkel német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozója elé időzített kormánynyilatkozatában a válságos helyzetbe került, elsősorban kelet-közép-európai uniós tagállamok megsegítését szorgalmazta. Úgy vélte: a térségben működő bankok támogatásáról egyeztetni kell a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, köztük a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. A kancellár az eddigi segítségnyújtás példájaként Magyarországot és Lettországot említette.

Brüsszeli jóváhagyás a miskolci villamoshálózat fejlesztésére

Jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország második nagyprojektjét, a miskolci villamoshálózat fejlesztését. A beruházás értéke 38 milliárd forint, amelyből mintegy 34 milliárd az uniós támogatás. A tervek szerint lecserélik a jelenleg használt régi, 40 éves villamosokat 31 korszerű alacsony padlójú járműre, valamint 45 hozzá igazodó korszerű megállót is építenek. A munkák a tervek szerint 2011 végére fejeződnek be.

A GDP 3 százaléka alatt tartaná a hiányt a kormány

Minden körülmények között a GDP 3 százaléka alatt kívánja tartani az államháztartási hiányt a kormány - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László hozzátette: továbbra is úgy számolnak, hogy az idén 3-3,5 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye. Az államtitkár közölte: a kormány a tervezett adóátrendezés után sem akarja módosítani a költségvetést. Arról is beszélt, hogy márciusra 332,9 milliárd forint, az első negyedévre 589,5 milliárd forint önkormányzatok nélküli államháztartási hiányt várnak; a negyedévre prognosztizált deficit a GDP 2,2 százalékával egyenlő.

Mélyponton a közhangulat

A Medián felmérése szerint 15 éves mélyponton van a közhangulat; a közvélemény-kutató által megkérdezettek 91 százaléka vélte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. A HVG-ben megjelent felmérést március 6-a és 10-e között, 1200 ember megkérdezésével készítették. Közben a Szonda Ipsos arról számolt be, hogy december óta jelentősen nőtt azoknak az száma, akik az életszínvonal és családjuk helyzetének további romlásától tartanak. A közvélemény-kutató Válságmonitor nevű vizsgálatai alapján az elmúlt év végi 15 százalékról februárra 21 százalékra nőtt a borúlátók aránya.

Nem várnak változást az alapkamatban a szakértők

Elemzők szerint nem változtat a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén hétfőn a Monetáris Tanács. A Reuters által megkérdezett szakértők többsége az idén 4,5 százalékos GDP-visszaesést vár Magyarországon. Romlottak a kilátások a jövő évre is; a múlt hónapban várt 0,9 százalékos növekedéssel szemben 0,3 százalékra, gyakorlatilag stagnálásra számítanak.

Nem nevezi ki az államfő a LB elnökhelyettesét

Nem nevezi ki a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének javasolt Zanathy Jánost az államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A tájékoztatás szerint Sólyom László úgy véli, hogy erre a posztra csak a Legfelsőbb Bíróság elnöke jelölhetne, ez a tisztség azonban tavaly június óta betöltetlen. A javaslatot Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese fogalmazta meg, mivel megbízatása április 1-jén lejár.

Lomnici a gyűlöletbeszéd ellen

A Legfelsőbb Bíróság tavaly júniusban leköszönt elnöke szerint alkotmánybírósági állásfoglalásra lenne szükség a gyűlöletbeszéd elleni hatékony fellépés érdekében. Lomnici Zoltán, az antiszemitizmusról rendezett budapesti konferencián ezt azzal indokolta, hogy a rasszizmushoz köthető elszigetelt, extrém esetekkel szembeni fellépés ma sokak szerint nem biztosított a bírói gyakorlatban.

Életfogytiglanra ítélték az amstetteni rémet

Ausztriában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az amstetteni rémként ismertté vált Josef Fritzlt, aki csaknem 24 éven át bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. Előzőleg a nyolc esküdt egyhangúlag bűnösnek mondta ki a vádlottat valamennyi vádpontban. A 73 éves férfi közölte: tudomásul veszi a döntést, és nem kíván fellebbezni. Az ítélet így jogerőssé vált.

Vádat emeltek a volt izraeli elnök ellen

Izraelben nemi erőszak és más szexuális vétségek miatt vádat emeltek Mose Kacav volt államfő ellen - közölte az igazságügyi minisztérium szóvivője. A vád szerint Mose Kacav megerőszakolta egyik munkatársnőjét, másik hármat pedig szexuálisan zaklatott, amikor idegenforgalmi miniszter, majd államfő volt. Miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztéről. A 63 éves politikus tagadja a vádakat. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×