eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elnyomásból is hiány van

Sok a hiányzó, ám keresett szócikk a Wikipédiában, ezért az internetes "szabad enciklopédia" magyar kiadása szócikkíró versenyt hirdetett március hónapra. A gyakrabban keresett lapok létrehozói bónuszpontot érdemelnek, ennek ellenére nincs nagy kapkodás, de a pályázatnak köszönhetően például magyarul is olvashatunk Obama kormányának legfiatalabb és egyben magyar származású tagjáról. Az "elnyomás" szócikk megalkotása is várat még magára.

Szócikkíró versenyt hirdetett a magyar Wikipédia. A versenyt márciusra írták ki, eredményhirdetés áprilisban várható.

A szerkesztők a gyakran keresett, ám még nem létező lapok létrehozóinak bónuszpontot ígérnek. A bónuszt érő szócikkek hosszú listáján egyes fogalmak, mint például az elnyomás mellett számos színész, sportoló, politikus, történelmi személyiség szerepel.

A listáról még kevés szócikk kelt el. Nem kapkodnak például a modern enciklopédisták a politikusok után sem, pedig a szerkesztők szívesen látnának míves szócikkeket az alábbiakról: Hunvald György, Gy. Németh Erzsébet, Kósáné Kovács Magda, Havas Szófia, Barsiné Pataky Etelka, Selmeczi Gabriella, Hagyó Miklós, Ikvai-Szabó Imre.

A politikusok közül egyedül Peter R. Orszag nem maradt pártában. A Magyarországról kivándorolt szülőktől származó Orszagot 2008. novemberében a frissen megválasztott amerikai elnök, Barack Obama jelölte a Fehér Ház költségvetési igazgatójának. Miután az elnök a hivatalt kabineti szintre emelte, 40 évesen ő a legfiatalabb tagja az Obama-kormánynak. Obama elnöki beiktatása óta Peter Orszag a Költségvetési hivatal vezetője.

A Wikipédiából megtudhatjuk, hogy Peter Orszag szülei gyerekkorukban hagyták el Magyarországot, ahol ő maga még soha nem járt, nem tud magyarul és általában kerüli a magyarországi kötődésével kapcsolatos kérdéseket, nevét is angolosan ejti ki.

A szócikkírók a verseny keretében eddig egyebek között az alábbi lapokkal gazdagították a magyar internetezők közösségét: Zsófia spanyol királyné, a jakobinusok és a mindent látó szem.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×