eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

GVH: felülvizsgálják a Gyöngy Patikák szerződéseit

A gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma és mintegy 500 gyógyszertár alkotta Gyöngy Patikalánc együttműködési megállapodásának két pontját versenykorlátozónak találta a versenyhatóság, ezért megtiltotta a kifogásolt pontok alkalmazását - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn.

A GVH egyrészt azt kifogásolta, hogy a gyógyszertárak saját akciót csak akkor tarthatnak, ha azzal az együttműködés összes résztvevőjét képviselő tagi tanács egyetért. Ezáltal azonban a versenytársak tudomást szerezhetnek egymás ármagatartásáról.

A megállapodás másik aggályos pontja, hogy a gyógyszertáraknak vállalniuk kell a Hungaropharma által meghatározott akciós árak tartását. Ez az előírás viszont megakadályozza, hogy a gyógyszertárak maguk határozzák meg eladási áraikat.

A versenyhatóság amellett, hogy megtiltotta a megállapodás kifogásolt pontjainak alkalmazását, felhívta a figyelmet, hogy a kötelezettségnek az érintettek úgy is eleget tehetnek, ha a megállapodásba az kerül bele, hogy a gyógyszertárak a Hungaropharma által ajánlott akciós árnál nem alkalmaznak magasabb árakat, illetve ha a patikáknak csak a Gyöngy lánc akcióival azonos időben tartott saját akcióikat kell engedélyeztetniük.

A jogsértés megállapításán túl az ügyben bírság kiszabására nem került sor, mivel a Hungaropharma elismerte a jogsértést, és az eljárás során aktívan együttműködött a versenyhatósággal.

A Hungaropharma vállalta, hogy 2009. december 31-ig teljes körűen felülvizsgálja az együttműködési megállapodást, és minden gyógyszertárral a GVH elvárásainak megfelelő tartalmú szerződést fog kötni. Addig pedig egyoldalú kötelezettséget vállal, hogy a GVH-val azonos módon értelmezi a szerződés versenyhatóság által kifogásolt pontjait.

A Hungaropharma Zrt. gyógyszerek és gyógyászati termékek nagykereskedelmével foglalkozik, tevékenysége a gyógyszerek teljes körére és az egész országra kiterjed. A cég 2008 első félévének végéig a magyarországi gyógyszertári forgalom 22 százalékát adó 490 gyógyszertárral kötött együttműködési megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×