eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán Mária támogatása mellett érvelt az SZDSZ elnöke

Ismét támogatni fogja a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Mária megválasztását a Fidesz, az SZDSZ és az MDF. Kilép a Magyar Demokrata Fórumból Csáky András, a párt országgyűlési képviselője. Országszerte több mint 150-szer riasztották a tűzoltókat a hétvégén a viharos szél miatt. A nap hírösszefoglalója.

Hétfőn dönt az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökéről. Havasiné Orbán Mária megválasztását a Fidesz, az SZDSZ és az MDF ismét támogatná, az MSZP - a távirati iroda információi szerint - újból lelkiismereti szavazással határoz. A Győri Ítélőtábla vezetőjét január közepén jelölte újra a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére Sólyom László államfő, miután a decemberi parlamenti szavazáson nem volt meg a kinevezéséhez szükséges kétharmados többség. Korábban Havasiné Orbán Mária támogatására kérte a parlamenti pártok vezetőit az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Lomnici Zoltán korábbi elnöknek tavaly június végén járt le mandátuma, és az azóta kialakult állapot már veszélyezteti az ország alkotmányos biztonságát.

Kilép az MDF-ből Csáky András. Az országgyűlési képviselő azt nyilatkozta, hogy az európai parlamenti választási lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott. A párt parlamenti frakciója hétfőn délelőtt ül össze, hogy megvitassa a helyzetet. A választmány döntése után Olajos Péter, az MDF jelenlegi európai parlamenti képviselője is jelezte, kilép a pártból. A listát Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere vezeti.

Tovább nőtt az ár- és belvízzel veszélyeztetett területek nagysága az elmúlt napokban az esőzések és a hóolvadás miatt. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közlése szerint a kialakult helyzet főként a Nyugat-Dunántúlon okoz nehézségeket. A Hanságban több mint 10 ezer hektár terület áll víz alatt, a Kis-Balaton körzetében pedig már a Nagykanizsa és Budapest közötti vasútvonalat, valamint az M7-es autópálya töltését is veszélyezteti a belvíz. A Felső-Tiszánál mintegy 3500 hektár a belvízzel elöntött területek nagysága.

Országszerte több mint 150-szer riasztották a tűzoltókat a hétvégén a viharos szél okozta károk elhárítására. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: az erős szél a Dunántúlon, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyében, valamint a fővárosban és Pest megyében okozta a legtöbb gondot. Hozzátette: jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak, illetve épületkárok miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Megkezdi az uniós források piacra vezetését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a Monetáris Tanács ülése után közölte: a bankszektor helyzete a közelmúltban bekövetkezett árfolyamgyengülés ellenére stabil, de a forintra nehezedő leértékelődési nyomás középtávon károsan hat a pénzügyi közvetítő rendszer tőkehelyzetére. A testület úgy vélte: ha az árfolyamgyengülés tartóssá válna, az az importárakon keresztül közvetlenül, valamint egyéb közvetett csatornák által az inflációs cél elérését is veszélyeztetné.

További kamatcsökkentést valószínűsít az Európai Központi Bank. A pénzintézet csütörtökön fél százalékponttal történelmi mélypontra, másfél százalékra gyengítette irányadó kamatát. A döntés után a Reuters által megkérdezett elemzők azt mondták, hogy a bank a második negyedévben várhatóan újabb 50 bázisponttal mérsékli a kamatot.Tokiói lapértesülés szerint még ebben a hónapban tanácskozást tartanak a pénzügyi rendszer jövőjéről Európa, az Egyesült Államok és Japán vezető bankárai. A Nikkei című japán lap értesülése szerint a bankvezetők londoni csúcstalálkozója március 24-én lesz. A jövő hétvégén - ugyancsak a brit fővárosban - tárgyalnak a fejlett ipari hatalmakat és a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő csoport pénzügyminiszterei.

Májusban a Szentföldre látogat a katolikus egyházfő. XVI. Benedek a hagyományos vasárnapi úrangyala imádság után jelentette be, hogy május 8-a és 15-e között utazik a térségbe. A pápa megfogalmazása szerint zarándoklatot tesz, és imádkozik a Közel-Kelet egységéért és békéjéért. XVI. Benedek a tervek szerint felkeresi Jeruzsálemet, Betlehemet és Názáretet, valamint ellátogat Jordániába és a palesztin területekre.

Boszniában egy diáklány meghalt, 25-en pedig megsérültek egy iskolabusz balesetében. A rendőrség közlése szerint a sofőr eddig ismeretlen ok miatt elvesztette uralmát a jármű fölött, amely lesodródott az útról és felborult. A buszon összesen 52-en utaztak. A sérültek egy tánciskola diákjai a montenegrói Niksicsből, akik vendégszereplésen voltak Boszniában.

Észak-Morvaországban négy embert ölt meg egy ámokfutó. A tragédia egy, a cseh-lengyel határhoz közeli kisváros vendéglőjében történt, ahol családi ünnepséget tartottak. A 24 éves fiatalember berontott a helyiségbe, lelőtte volt barátnőjét, annak apját és anyját, valamint egy másik férfit. A támadó végül saját maga ellen fordította fegyverét, de a lövés nem volt halálos. A rendőrség szerint szerelmi csalódás állhat a gyilkosság háttérben.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×