eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bokros Lajos miniszterelnök is lenne egy MSZP-SZDSZ-MDF válságkoalícióban

Bokros Lajos igennel felelt arra a kérdésre, hogy szerepet vállalna-e egy esetleges MSZP-MDF-SZDSZ válságkoalícióban. "Ha Magyarországot meg kell menteni az államcsődtől, akkor minden józan erőnek össze kell fogni, s valamiféle hiteles kormánynak ki kell húznia Magyarországot a válságból." - fogalmazott.

Bokros Lajos igenje, illetve az MDF választmányának döntése, mely szerint a Horn-kormány korábbi pénzügyminisztere vezesse a párt EP-listáját, alapos földindulást okozott az első szabad választás győzteséből az előrejelzések szerint a bejutási küszöb alá került párt életében.

Vasárnap Csáky András közölte, kilép a pártból, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását. Karsai Péter frakcióvezető-helyettes közleménye szerint az MDF-et váratlanul érte Csáky András bejelentése, a párt frakciója hétfőn vitatja meg nyilatkozatát, pénteken pedig ugyanezt megteszi az MDF elnöksége is.

Hétfőn délelőtt 11 órakor lesz frakcióülés, ezen vélhetően részt vesz Csáky András is, mint maga mondta az MTI-nek, "jelenleg ő még az MDF frakciójának tagja". Hozzátette: mind Dávid Ibolyával, mind pedig a többi frakciótaggal közölte kilépését.

Katona Kálmán a távirati irodának azt mondta: úgy tudja, Csáky András még nem döntött arról, hogy hétfőn kilép-e a frakcióból is. Hozzátette: ha hétfőn a politikus úgy dönt, hogy a frakcióból is kilép, akkor azt a frakcióvezetőnek kell bejelentenie az Országgyűlés elnökénél.

Csáky András kifejtette: "Számos pragmatikus érv szólt az elnök által javasolt európai parlamenti jelölőlista elfogadása ellen, de a legfontosabb érv az, hogy ezzel a döntéssel az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott. Válságos időben dönthet úgy egy párt, hogy küldetése teljesítése érdekében rendhagyó eszközökhöz folyamodik, de ez nem szolgálhat indokul eredeti értékrendje, politikai identitása feladásához".

Közleményében emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt azért csatlakozott az MDF-hez, mert a párt a nemzeti hagyományokat tisztelő, a keresztény kultúra szellemi és erkölcsi értékeit valló, korszerű európai konzervatív pártként határozta meg önmagát. Úgy fogalmazott: "Arra, amerre Dávid Ibolya tévedt, Antall Józseftől nem vezet út. Azon az úton az ő politikai örökségét vállaló politikus nem járhat".

Az MDF parlamenti frakciója jelenleg tíz főből áll. Ha Csáky András hétfőn úgy döntene, hogy kilép a frakcióból, akkor a házszabály szerint a frakció kilenc fővel megszűnik. A házszabály értelmében a képviselőcsoport vezetőjének ilyen esetekben három napja van arra, hogy a házelnököt is tájékoztassa a történtekről. Azt semmilyen szabály nem zárja ki, hogy ez idő alatt pótolják a hiányzó képviselőt. Hasonló történt akkor, amikor Vas János kilépése után a korábban a Fidesz frakcióját elhagyó Lengyel Zoltánt "leigazolta" az MDF.Bokros Lajos vasárnap este, a Hír TV kérdésére igennel felelt arra a kérdésre, hogy szerepet vállalna-e egy esetleges MSZP-MDF-SZDSZ szövetségben. "Ha Magyarországot meg kell menteni az államcsődtől, akkor minden józan erőnek össze kell fogni, s valamiféle hiteles kormánynak ki kell húznia Magyarországot a válságból." - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy akár a miniszterelnöki posztot is elfogadná-e, határozott igennel válaszolt. Mint mondta a három párt koalíciójának lehetőségéről már többekkel tárgyalt is. Véleménye szerint az EP-lista elfogadásával új MDF született, amikor a demokrata fórum országos választmánya a párt egységét kockáztatva támogatta a jelölését.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×