eur:
388.64
usd:
361.67
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Fertőzött disznóhústól betegedtek meg Békésben

Fertőzött disznó húsát fogyasztották el Békés megyében, ezért súlyos tünetekkel nyolc ember került kórházba. A megyei Állategészségügyi Állomás vezetője elmondta: az érintett településen, Gábortelepen 157 sertést tartanak az ott lakók. A vizsgálatok szerint 24 malac betegedett meg.

A Békés Megyei Állategészségügyi Állomás munkatársai az ÁNTSZ-től értesültek, hogy három ember került kórházba trichinellózis gyanújával. Ez egy olyan fonálféreg, amely komoly légzőszervi, keringési és emésztőrendszeri tüneteket, valamint lázat és izomfájdalmat okoz. Az állomás vezetője az InfoRádiónak elmondta: a közfogyasztásra kerülő húsoknál kötelezően el kell végezni a trichinella vizsgálatot, a magánvágásoknál azonban nem.

A Békés megyei Gábortelepen, ahol 157 sertést tartanak, 24 beteg állatot találtak. Tóth Gábor elmondta: az ember akkor kaphatja meg a betegséget, ha nyers, vagy nem kellően átsütött-megfőzött húst fogyaszt. Az állatok patkánytól kapták meg a fertőzést.

Az állategészségügyi állomás vezetője elmondta: egy falugyűlés keretében próbálják majd megvitatni az állattartókkal, hogy mi lesz a sertések sorsa. Tóth Gábor szerint van arra lehetőség, hogy állami kártalanítás mellett számolják fel a 11 telepet, és leöljék a sertéseket, valamint megsemmisítsék a késztermékeket is.

A telepeken találtak néhány fertőzött kutyát is, számukra van gyógykezelés. Gábortelepen vágási tilalmat rendeltek el.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×