eur:
388.65
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A kormány is kisebb parlamentet szeretne

Listás, egyfordulós választási rendszert és 199 fős parlamentet javasol a kormány. A kabinet ma terjesztette a parlament elé a választójogi törvényről és az alkotmány módosítására tett elképzeléseit.

A kormány indoklása szerint az országgyűlési egyéni választókerületek és az időközi választás megszűnésével összhangban már nem lenne érvényességi, illetve eredményességi küszöb.

A kabinet becslései alapján az egyfordulós rendszerrel négyévente 4,1 milliárd forint, míg a kisebb parlamenttel további évi négymilliárd forint takarítható meg. A törvénymódosítás szerint a 199 országgyűlési képviselőből 176-ot területi listákon választanának meg, 23-at pedig a töredékszavazatok arányában osztanának ki a pártok között. A jelenlegi 5 százalékos parlamentbe jutási küszöb nem változna.

Tegnap az SZDSZ és az MDF három változatban is benyújtotta az Országgyulésnek a parlamenti választásról szóló törvény módosítására vonatkozó közös javaslatát. Az előterjesztések közös eleme, hogy a törvényhozásnak 200 tagja lenne, a választást pedig egy fordulóban rendeznék meg. A javaslatok egyike megtartaná az egyéni és listás rendszert, a másikban csak országos pártlista alapján jutnának képviselok az Országgyűlésbe, a harmadik pedig bevezetné a regionális listák rendszerét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×