eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Terrorista-gyanús guantánamói foglyokat fogadhat be Magyarország

Egy-két egykori guantánamói foglyot fogadhat be Magyarország, a tárgyalások azonban még folynak. A foglyok magyarországi tartózkodási engedélyt kapnának, de menekült-státuszt nem. A Fidesz nem érti miért pont Magyarországnak kell befogadnia ilyen foglyokat.

Horváthné Fekszi Márta közölte: ha a parlamenti pártok is egyetértenek, és a kormány is úgy dönt, hogy Magyarország befogad egykori guantánamói foglyokat, akkor is csak egy-két rab érkezéséről lesz szó. Hozzátette: jelenleg 27 ember vár befogadásra Guantánamón.

Március 16-án az uniós bel- és igazságügyi biztos és a menekültügyi biztos, valamint a soros elnökséget adó Csehország belügyminisztere együtt látogat majd Washingtonba, ahol a guantánamói foglyok befogadásáról tárgyalnak majd - közölte az államtitkár. Magyarország szeretné megvárni ezeknek a tárgyalásoknak az eredményét - tette hozzá. A kormányzati döntés csak azután születik majd meg, hogy az Országgyűlés külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is megtárgyalta a kérdést - mondta az államtitkár.

Az Európai Unióban egyelőre nincs egységes álláspont a kérdésben. A legutóbbi külügyminiszteri és belügyminiszteri tanácskozáson is csak abban értettek egyet a felek, hogy ez tagállami hatáskör. A kérdés azonban a schengeni határokon belüli szabad mozgás miatt a többi tagországra is hatással van - hangsúlyozta Horváthné Fekszi Márta.

A Magyarországra érkező guantanámói foglyok valószínűleg nem kapnak majd menekültstátuszt. Ehelyett olyan speciális státuszba kerülnének, amelynek segítségével kaphatnak magyarországi tartózkodási engedélyt és személyazonossági igazolványt, de úti okmányt nem. A hatóságok pedig rendszeresen ellenőriznék őket - mondta az államtitkár.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor részvételével éppen ülésezett a Fidesz elnöki stábja, amikor értesültek az államtitkár bejelentéséről, és értetlenül álltak a hír előtt. Elsőre képtelen ötletnek tűnik, és nem is értjük miért merült fel, hogy pont Magyarországnak kellene befogadnia Guantánamón fogvatartott embereket - tette hozzá Szijjártó Péter.

Jan Krc, az amerikai nagykövetség sajtóattaséja kedden este az MTI-vel közölte, hogy újabb tárgyalást tartottak a guantánamói foglyok befogadásáról Budapesten. April H. Foley amerikai nagykövet és Horváthné Fekszi Márta kedden délután tárgyalt a guantánamói foglyok esetleges magyarországi befogadásáról. Ez volt a második hivatalos megbeszélés a felek között.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését. Az elnök szakértői csapat felállítását is elrendelte, amelynek 30 napon belül javaslatot kell tennie a terrorizmussal gyanúsított emberek sorsára, elsősorban arra, hova kerüljenek a foglyok Guantánamo bezárásával.

Guantánamón jelenleg mintegy 250 embert tartanak elzárva a világtól. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzással érnek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×