eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rádiósként is megvédi-e Kunczét a mentelmi jog?

Eltérően értelmezte az InfoRádió által megkérdezett jogász és az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnöke, hogy Kuncze Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselőt megvédi-e mentelmi joga akkor is, ha műsorvezetőként dolgozik egy rádióban. Géczi József Alajos szerint egy országgyűlési képviselő ellen csak polgári per indítható, ugyanakkor Sarkady Ildikó azt mondta: amikor egy politikus újságírói tevékenységet folytat, rá is az általános polgárjogi és büntetőjogi szabályok vonatkoznak.

A büntetőeljárástól mindenképpen megvédi a mentelmi joga Kuncze Gábor parlamenti képviselőt akkor is, ha éppen műsorvezetőként dolgozik egy budapesti kereskedelmi rádióban - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának MSZP-s elnöke.

Géczi József Alajos kiemelte: polgári per indítható egy országgyűlési képviselő ellen, mivel például jó hírnév megsértése esetén nem védi a mentelmi jog a politikust.

A bizottsági elnök közölte: egész Európában 150 éve vita folyik arról, hogy mi minősül képviselői munkának, így mire vonatkozzon a mentelmi jog. Van, ahol úgy értelmezik, hogy csak a parlament falain belül végzett tevékenység a képviselői munka, míg máshol elmosódnak a határok - tette hozzá.

Magyarország hiányzik a konszenzus - közölte a testület elnöke, aki szólt arról is, hogy negatív szolidaritás működik, mivel becsületsértés és rágalmazás ügyben nem ad ki senkit az országgyűlés.

A politikai közszereplők vitáit nem engedik büntetőeljárásra, de a többi esetben adós a szabályozással a parlament - hangsúlyozta Géczi József Alajos.

Szokatlan kettős szerep

Az InfoRádió által megkérdezett jogász ugyanakkor azt mondta: amikor Kuncze Gábor újságírói tevékenységet folytat, nem védi a mentelmi jog, hanem rá is az általános polgárjogi és büntetőjogi szabályok vonatkoznak.

Sarkady Ildikó szerint a parlamenti képviselő mentelmi joga a törvény szerint az országgyűlésben, a képviseleti tevékenységével kapcsolatos megnyilvánulásai, véleményére, tények állításaira vonatkozik.

A szakértő kiemelte: szokatlan ez a kettős szerep, de Kuncze Gábor magának választotta az újságírói szerepkört, vagyis elvállalta a vonatkozó rendelkezéseket is.

Kuncze Gábor csütörtökön azt mondta az általa vezetett műsorban: "nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek mint 10-15 évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon, ami természetesen nem megoldás".

Később közleményben elnézést kért, kijelentését pedig egy rossz mondatnak értékelte. "Vannak félremagyarázható mondatok. Tegnapi mondatom nem csak rossz volt, hanem félremagyarázható is. Elnézést kérek mindazoktól, akik az utólagos félremagyarázás kapcsán találkoztak ezzel a mondattal és felháborodtak. Beszélgető partnerem - Dessewffy Tibor - a műsor szünetében azonnal jelezte, hogy nem fogalmaztam helyesen. A felelősség kizárólag az enyém" - olvasható közleményében

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×