eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tilos maradt a génmódosított kukorica termesztése Magyarországon

Továbbra is tilos maradt a MON810-es génmódosított (gm) kukorica magyarországi termesztése és vetőmag-importja, miután az Európai Környezetvédelmi Tanácsa nagy szavazattöbbséggel elvetette az Európai Bizottság moratórium eltörlésére vonatkozó javaslatát. A magyar politikusok és az érintett szervezetek megelégedéssel fogadták a közösség döntését.

A brüsszeli tanácskozáson a magyar felet képviselő Göncz Kinga külügyminiszter erőteljes diplomáciai sikernek nevezte, hogy "bőven a szükséges minősített többség" fölött sikerült támogatókat találni a magyar moratórium fenntartásához. Elmondása szerint a döntés a környezeti szempontok és a lakossági vélemények miatt is nagyon fontos.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a kormány hatásos diplomáciai és lobbi tevékenységének, valamint a civil szféra aktív részvételének tulajdonította a Magyarország számára kedvező döntést. A zöldtárca közleményében hangsúlyozta, hogy a génmódosított termékektől való mentesség Magyarország számára "kiemelt jelentőségű nemzeti ügy".

A tanács határozatát üdvözölte többek között Sólyom László köztársasági elnök és a Magyar Agrárkamara is. A mezőgazdasági szervezet szerint "jó döntés" született, hiszen a miniszterek ellenkező tartalmú döntése esetén számos munkahely szűnhetett volna meg Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×