eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ki volt rossz külügyminiszter?

Jeszenszky Géza és Somogyi Ferenc is megbukott külügyminiszterként. Legalábbis erre lehet következtetni az MSZP Európai Parlament-i delegációvezetőjének nyilatkozatából, aki szerint, a külügyi tárca kudarcot vallott vezetőiből nagykövet lesz. Az InfoRádió utánajárt annak, hogy mi lett a rendszerváltozás utáni külügyminiszterekből.

Belpolitikai vita támadt abból, hogy az MSZP a külügyminisztert jelölte a szocialista párt európai parlamenti választási listájának élére.

A fideszes Balla Mihály szerint az MSZP ezzel a döntéssel beismerte, hogy a kormány külpolitikája is kudarcot vallott. A szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője viszont minderre úgy reagált, hogy idézem: "Balla Mihály tudhatná, ha egy külügyminiszter megbukik, nagykövetnek nevezik ki, és nem EP-listavezetőnek".

Felvetődik viszont a kérdés, hogy ezek szerint az MSZP bukásnak tartja-e Jeszenszky Géza és Somogyi Ferenc külügyminiszterségét is? Jeszenszky Géza az MDF kormány idején vezette a külügyi tárcát 1990 és 1994 között.

Bár utána a Magyar Atlanti Tanács elnökeként tevékenykedett, de 1998 és 2002 között a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete volt.

A 2004 decemberétől 2006 nyaráig az első Gyurcsány kormány külügyminiszteri posztját betöltő Somogyi Ferencnél még érzékletesebb a váltás: ő már néhány hónappal tárcavezetői megbízatása után Washingtonba költözhetett, mint nagykövet.

Az InfoRádió szerette volna megkérdezni Tabajdi Csabától, hogy Jeszenszky Géza és Somogyi Ferenc munkáját kudarcnak tartja-e, a képviselőt azonban ez idáig nem tudtuk elérni.

Utánajártunk viszont annak, hogy a rendszerváltozás utáni külügyminiszterek további szakmai pályafutására hogyan hatott a kormánytagság. Jeszenszky Géza után a szocialista Kovács László lett a tárca vezetője.

Õ 1994-1998 között, valamint 2002-2004 között is miniszter volt. Kovács László 2004-től az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa lett.

Az Orbán kormány külügyminisztere 2002-től újra ügyvédként dolgozik, és a párt ellenzékbe kerülése utáni újjászervezését követően belépett a pártba. Martonyi János vezeti a párt Szabad Európa központját, és 2002 óta elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek is.

A 2006 óta külügyminiszter Göncz Kinga pedig júniustól minden bizonnyal Brüsszelbe költözhet az MSZP európai parlamenti képviselőjeként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×