eur:
388.49
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Márciustól megszűnik a napi standolás - az Országgyűlés döntései

Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is változik - az erről szóló ötpárti javaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

A módosítás értelmében megszűnik a február 1-jétől bevezetett standolási rendszer, amely miatt a vendéglátóipari üzleteknek naponta készletforgalmi nyilvántartást kellett vezetniük az alkoholtermékekről.

A napi standolás helyett márciustól havonta kell majd standolni, ugyanakkor a módosítás szerint visszamenőleg sem lehet majd bírságot kiszabni emiatt.

Az ötpárti javaslat eltörölte a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, és a megváltozott szabályok szerint márciustól a házipénztárba az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett 2 százalékot lehet betenni.

A Fidesz nevében korábban Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó javasolta, hogy vonják vissza a napi standolást, a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását.

Nem oszlatta fel magát az Országgyűlés

Az Országgyűlés elutasította a parlament feloszlásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslatot, valamint az ugyanerről szóló országos népi kezdeményezést. A Fidesz-KDNP határozati javaslatát 170 igen, 204 nem és 1 tartózkodás mellett, a népi kezdeményezést pedig hasonló arányban, 170 igen és 205 nem szavazattal utasította el a Ház.

A Fidesz-KDNP javaslatára nemmel szavazott 186 MSZP-s képviselő, 17 SZDSZ-es, valamint Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki független képviselő. Igennel szavazott 136 fideszes és a 23 KDNP-s politikus, valamint 8 MDF-es képviselő és három független, Almássy Kornél, Tóth András és Vas János. A független Császár Antal tartózkodott.

Jelen volt, de nem szavazott az MDF-es Lengyel Zoltán és az SZDSZ-es Gulyás József. Ugyanez volt a helyzet a népi kezdeményezés esetében is, azzal a különbséggel, hogy arra Császár Antal nemmel szavazott. Pokorni Zoltán és Ódor Ferenc fideszes képviselők egyik indítványról sem szavaztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×