eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Eltörölték a teljesítményvolumen-korlátot

Átalakul a kórházak és a járóbeteg-ellátás finanszírozása, változik a gyógyszerellátás, és megszűnik az egészségügyi ellátások mennyiségét meghatározó szabályozás, ha a kormány elfogadja az ágazati miniszter javaslatait - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az egészségügyi miniszter 30 milliárd forintot spórolna a módosításokkal, amelyek azért szükségesek, mert a válság miatt csökkent az Egészségbiztosítási Alap bevétele. A változtatások a gyógyszerellátást és a gyógyító-megelőző ellátást érintik egyenlő arányban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kiemelte: a javaslatokkal az indokolatlan igénybevétel csökkentését, valamint strukturális változásokat kívánják elérni, míg az alapellátásokat tartalmazó csomagot a változás nem érinti.

Székely Tamás elmondta: igyekeznek több, úgynevezett generikus gyógyszert bevonni a társadalombiztosítás által támogatott körbe. Ezek azok a patikaszerek, amelyeket egy másik gyógyszer termékszabadalmi oltalmának lejárta után gyártanak, és amelyek olcsóbbak az eredetinél. A miniszter ezen túl meghagyja a kiemelt támogatást a gyógyszereknek, de a normatív támogatási élvező termékek támogatási kulcsát egységesítené.

Székely Tamás közölte: a kiemelt támogatású gyógyszereknél megnövelik a rendelhetőségi időt, ami várhatóan mérsékli az orvos-beteg találkozások számát, és csökkenti a háziorvosok adminisztratív terheit.

Átalakul a kórházi finanszírozás, és a tervek szerint eltörlik azt a rendszert, amely alapján korábban meghatározták, hogy egy egészségügyi intézmény hány beteget láthat el, mennyi ellátást végezhet.

Az új szabályok szerint az ellátások kétharmadát az eddiginél magasabb összeggel támogatnák, az e fölött végzett szolgáltatást azonban egy másik díjrendszer szerint fizetnék ki. A rendszer alapja a 2008-ban elvégzett szolgáltatások száma lenne.

Az InfoRádió úgy tudja: ha a javaslatcsomag zöld jelzést kap, akkor a kormány még idén bevezeti az intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×