eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: "A közép-európai gazdaságok pénzügyi rendszereit a kiszáradás réme fenyegeti"

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak változtatnia kell a Közép-Európa számára rendkívül hátrányos válságkezelési lépésein, és a térség bankjait euróhoz kell juttatnia. A Fidesz elnöke, miután Varsóban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt, az InfoRádiónak azt mondta: az IMF-hitelből nem származhat a magyar gazdaság számára erőforrás, ráadásul a kormánynak programja sincsen.

Mindenképpen szükséges lenne egy közép-európai összefogás, a kérdés az, hogy milyen cél érdekében fogunk össze. Fontos látnunk, hogy bár a zloty, a forinthoz hasonlóan lejtmenetben volt az elmúlt időszakban, a lengyel fizetőeszköz mögött egy életerős, optimista, jó szerkezettel rendelkező lengyel gazdaság áll.

Csak különbségek vannak a térség országai között, vagy vannak hasonlóságok is?

A kiindulóhelyzet különböző: Magyarország egy megroggyant, perspektíva nélküli, közbizalmat vesztett és egyhelyben toporgó, a növekedés szempontjából már régen a negatív tartományba zuhant ország. Éppen ezért a magyar gazdaság merőben különbözik a lengyeltől. Ritkán volt olyan a történelemben, amikor azt mondtuk: szívesen cserélnénk a lengyelekkel - most ez a helyzet.

Miben tud segíteni a lengyel kormány?

Világossá kell tenni az Európai Unió nyugati nagy államai számára, hogy a válságkezelésnek az a módja, amelyet az elmúlt hónapokban választottak, azzal a veszéllyel jár, hogy kettészakítja az uniót. A közép-európai gazdaságok pénzügyi rendszereit a kiszáradás réme fenyegeti. Nem jutunk euróhoz - ez Magyarország esetében a magas államadósság miatt különös veszélyeket hordoz magában. Az anyabankokat rá kell arra venni, hogy lássák be: tarthatatlan, hogy a leánybankjaikon keresztül nem adják oda azt a pénzt, amely a magyar gazdaság hitelezéséhez szükséges.

Nem elég az IMF és az Európai Unió hitele?

Ezeket a hiteleket nem azért adták, hogy a gazdaságunkat fejlesszük. Nem hiszek a véletlenekben. Az az összeg, amelyet legutóbb a Nemzetközi Valutaalap vezényletével összeállítottak, pontosan egyezik azzal az összeggel, amelyet a következő parlamenti választásig Magyarországnak államadósságként vissza kell fizetnie. Azt is mondhatnám, azért adták ezt a pénzt, hogy biztosan visszafizessük nekik a korábban felvett hiteleinket. Ebből a pénzből egy program nélküli alkalmatlan kormánnyal nem jut gazdaságfejlesztésre.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×