eur:
386.09
usd:
355.01
bux:
69002.26
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Az SZDSZ diktálta a csomagot Gyurcsánynak?

Az SZDSZ továbbra sem tudja eldönteni, hogy támogatja-e a Gyurcsány Ferenc által hétfőn bejelentett elképzeléseket. A párt ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta: a miniszterelnök csomagja nem ad válaszokat a válságra, és a hosszútávú irányokat sem jelöli ki. Hozzátette: továbbra is nehéz eldönteni, hogy előrehozott választásokra kerüljön-e sor vagy inkább működőképes megoldások meghozatalára kényszerítsék a kisebbségi kormányt.

Nehéz helyzetben lesz az SZDSZ, amikor szavazni kell a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentett csomagjának elemeiről - ismerte el a párt ügyvivője az InfoRádiónak. Horn Gábor kiemelte: a liberális párt nem tudja eldönteni, hogy támogatja-e az elképzeléseket, mert nem látni a csomagot, az időpontokat, a tervezett lépések következményeit és a hatásait.

Ez nem egységes, végiggondolt, irányt kijelölő, eredményeket hozó csomag, hanem egy összetákolt javaslat - hangsúlyozta az SZDSZ politikusa. Horn Gábor kiemelte: a kormányfő csomagja nem ad válaszokat a válságra és nem mutat irányt a gazdaságpolitika számára hosszú távon.

Az ügyvivő emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen még arról beszélt, a nyugdíjrendszerhez nem nyúl hozzá, ehhez képest ezen a héten azt jelentette be, hogy 2016-tól emelik a korhatárt.

Horn Gábor elárulta: egy MSZP-s képviselő megkérdezte tőle, hogy ők diktálták-e Gyurcsány Ferencnek a terveket, mert az SZDSZ több, régóta javasolt változtatása is helyet kapott a csomagban.

Az elképzeléseket az SZDSZ ügyvivője kevésnek tartja, és úgy véli, ez egy évvel a választások előtt nem elfogadható. Most válságot kell kezelni, ahhoz kell megoldásokat találni, hogyan lehet gyorsan jelentős kiadáscsökkentést végrehajtani, nem pedig átcsoportosítani - hangsúlyozta.

A szabad demokrata ügyvivő szerint továbbra is nehéz eldönteni, hogy előrehozott választásokra kerüljön-e sor vagy inkább működőképes megoldások meghozatalára kényszerítsék a kisebbségi kormányt, mérlegelni kell, mivel tesznek jobbat az országnak.

Horn Gábor kiemelte: nem bánták meg, hogy az ősszel nem támogatták a parlament feloszlatására tett MDF-es indítványt, mivel rossz kimenetele lett volna, ha abban a helyzetben éri a válság az országot.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×