eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány: A nyugdíjasok értik és támogatják a kormányt - A nap legfontosabb hírei

Az idősügyi tanáccsal konzultált a miniszterelnök. 33 milliárdot vonnak el a gazdáktól. Az Európai Bizottság perli Magyarországot.

A nyugdíjasok értik és támogatják

A kormányfő szerint a nyugdíjas szervezetek képviselői értik a nyugdíjakkal összefüggő tervezett változtatásokat, és tudomásul veszik azokat, de a részletekről még egyeztetni szeretnének. Gyurcsány Ferenc, miután konzultált az idősügyi tanács tagjaival, azt mondta: a nyugdíjasok tudják, hogy ahhoz, hogy az állam most és a jövőben is ki tudja fizetni az ellátást, meg kell őrizni a munkahelyeket. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a nyugdíjas szervezetek egybehangzóan támogatták a korhatár 65 évre emelését, de a 13. havi nyugdíj jövőjéről és a nyugdíjszámítás módjának megváltoztatásáról további konzultációt kértek. A fideszes Iván László később azt mondta: a kormány egy megszorítás-sorozatnak álcázott csomagot akar bevezetni.

33 milliárdot vonnak el a gazdáktól
A válságkezelő intézkedések részeként 33 milliárd forinttal csökken az idén a mezőgazdaságra fordítható összeg - jelentette be a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József elmondta: a minisztérium költségvetési fejezetéből további 4 milliárd forintot zároltak. Hangsúlyozta: a megvonások ellenére egyetlen mezőgazdasági termelő sem kap kevesebb támogatást az idén, mint tavaly. Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: a miniszter elfordult a gazdáktól, ezért le kellene mondania posztjáról.

Az Európai Bizottság pert indít hazánk ellen
Az Európai Bíróságon indít eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság a lakóingatlan-vásárlásról szóló - Brüsszel szerint - diszkriminatív illetékjogi rendelkezések miatt. A kifogásolt szabályozás a testület szerint hátrányosan érinti azokat az adófizetőket, akik más tagállamban lévő lakástulajdonuk értékesítése után vásárolnak ingatlant Magyarországon. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: nem értenek egyet a kifogásokkal, ezért nem módosítják az illetéktörvényt. Hozzátette: a tárca arra számít, hogy az Európai Bíróság Magyarországnak ad igazat.

Sólyom a génmódosított kukorica ellen
Levélben fordult több európai államfőhöz a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása érdekében az államfő. Sólyom László azt írta: ez az ügy Magyarországon valamennyi parlamenti párt politikai konszenzusa mellett a civil szervezetek támogatását is élvezi. Az államfő a levélben hangsúlyozza, hogy a génmódosított élő szervezetek nem szokványos kereskedelmi árucikkek, és ha egyszer kikerülnek a természetbe, akkor terjedésük, szaporodásuk, génjeik további változása ellenőrizhetetlenné válik az ember számára.

Nem választanak hétfőn legfelsőbb bírósági elnököt
Mégsem szavaz a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről hétfőn a parlament - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin ezt azzal indokolta, hogy az alkotmányügyi bizottság álláspontja szerint nincs újrajelölés, csak jelölés, így az Országos Igazságszolgáltatási Tanács után még a parlamenti testület is meghallgatja Havasiné Orbán Máriát. A fideszes Répássy Róbert ugyanakkor azt mondta: sem az alkotmányügyi, sem a házbizottság nem hozott olyan határozatot, amely szerint újra meg kellene hallgatni a jelöltet. A képviselők hétfőn szavaznak a standolás szabályainak módosításáról. Az ötpárti javaslat szerint márciustól a napi helyett a havi standolás lenne kötelező a vendéglátóiparban, eltörölnék a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és enyhítenék a házipénztár rendszerét is.

Megszűnhetnek a roma lapok
Valamennyi roma újság megszűnhet, ha nem kapják meg ez előző évek gyakorlatához hasonlóan az évi támogatásukat; az öt roma lap felelős kiadói és szerkesztői ezért Kiss Péter kancelláriaminisztertől kértek segítséget. A közös állásfoglalásban tiltakoznak a szerintük a kisebbségi jogokat sértő kormányzati gyakorlat ellen. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára válaszában közölte: minden jogszabály adott ahhoz, hogy a kisebbségi lapok akár már március elején hozzájussanak az igényelt összeghez.

Szülők vertek meg egy iskolaigazgatót Makón
Bántalmaztak egy iskolaigazgatót Makón; a pedagógus könnyebben megsérült. Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: két tizenéves ment be az egyik általános iskolába, és mivel egyikük sem az intézmény tanulója, az igazgató kérdőre vonta őket, és a rendőrséget is kihívta. Hozzátette: a két fiatalt elengedték, majd nem sokkal ezután a 13 éves lány és a 17 éves fiú anyja ment be az iskolába, és bántalmazták az igazgatót. A szülők ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×