eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gilád Salit szabadsága az izraeli tűzszünet feltétele

Izrael nem köt tűzszünetet a Gázai övezetet uraló Hamásszal, ha nem engedik szabadon a két és fél éve elfogott izraeli katonát, Gilád Salitot - közölte az izraeli kormányfő.

A három héten át tartó gázai övezeti izraeli offenzíva január 18-i leállítása óta Izrael és a Hamász egyiptomi közvetítéssel tárgyal egy tartós tűzszünetről, egyes hírek szerint már közel a megállapodás. A körvonalazódó egyezség értelmében Izrael fokozatosan feloldaná a palesztin terület zárlatát, cserébe megszűnnének az izraeli területek elleni rakétatámadások a Gázai övezetből. A fegyvernyugvás 18 hónapra szólna.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök mostani közleményében azonban világosan leszögezte, hogy Izrael a tűzszüneti megállapodást a foglyul ejtett katona kiszabadulásától teszi függővé. "A miniszterelnök álláspontja az, hogy Izrael mindaddig nem fog megállapodni a fegyvernyugvásról, amíg Gilád Salit vissza nem nyeri szabadságát" - hangsúlyozza a közlemény.

Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet és Izrael határáról, egy katonai őrhelyről, azóta állítólag a Hamásszal szövetséges radikálisok tartják fogva. Az iszlamista szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az izraeli katona elengedése nem része a tűzszüneti megállapodásnak.

Korábbi hírek szerint Izrael azt akarja, hogy a Gázai övezet blokádjának részleges feloldása után engedjék szabadon Salitot, a Hamász viszont az izraeli börtönökben fogva tartott 1400 palesztin szabadon bocsátását, köztük az izraeliek elleni támadások miatt ötszörös életfogytiglanra ítélt Marván Bargútinak, a Fatah mozgalom és az intifáda egyik vezetőjének elengedését követeli.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×