eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A szegények járhatnak rosszul az adóváltoztatásokkal

A portfolio.hu elemzője szerint a fizikai munkásokat, a bruttó 140 ezer forintot keresőket, a jövedelmüket felélőket sújtják majd leginkább a tervezett adóváltozások. Madár István úgy véli: akik fizetése meghaladja a minimálbér kétszeresét, több százezer forintot is spórolhatnak 2010-től.

Egy százalékkal növekednek azok adóterhei, akik a minimálbér, illetve annak kétszerese közötti összeget keresnek. Akik ennél többet kapnak, jobban járnak: az adósáv felfelé tolódása sokkal nagyobb mértékben könnyít a terheiken, mint amennyivel az 1-2 százalékkal emelkedő adókulcsok növelik azokat - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője a nyilvánosságra került adóváltozás-tervezet kapcsán.

Madár István hozzátette: a változtatások miatt a társadalom alsó rétegéhez tartozó, jellemzően fizikai munkából élő emberek veszítenek. Mivel az ő megtakarításuk kevés, az áfa emelése a teljes reáljövedelmükre hatással lesz majd, a helyzetüket pedig az is rontja, hogy a kormány eltörölni tervezi a még meglévő személyijövedelemadó-kedvezményeket.

Azok sem járnak jól, akik sokat vásárolnak a jövedékiadó-köteles termékekből, üzemanyagból, dohánytermékekből, alkoholos italokból - közölte a szakértő, megjegyezve: negatívan a körülbelül négymillió szja-fizető közül legalább kétmilliót érintenek majd a változtatások.

Akik többet keresnek mint a minimálbér kétszerese, nyernek az átalakításokkal, hiszen a 19 százalékos adósáv alsó határa a tervek szerint megemelkedik, így az 1,7 és 3 millió forint közötti éves bruttó jövedelműek adója 17 százalékponttal mérséklődik - magyarázta Madár István.

A legjobban azok járnak, akik körülbelül havi bruttó 250 ezer forintot keresnek; ők éves szinten 200 ezer forinttal magasabb jövedelmet tudnak majd realizálni - fűzte hozzá a portfolio.hu elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×