eur:
386.07
usd:
355.4
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Gyurcsány Ferenc: ne a polgárok, hanem a bűnelkövetők féljenek

Két héten belül kidolgozza az eddigi intézkedéseket is tartalmazó bűnmegelőzési programot a kormány. Egyebek mellett súlyosabb büntetéseket és gyorsabb bírósági eljárásokat sürgetett a közbiztonság javítása érdekében a Fidesz elnöke. Részleges beismerő vallomást tett Zuschlag János volt MSZP-s képviselő. A nap hírösszefoglalója.

Két héten belül kidolgozza az eddigi intézkedéseket is tartalmazó bűnmegelőzési programot a kormány. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a részleteket a hónap végén teszik közzé, de annyit elárult, hogy a körzeti megbízottak számának növelését és a készenléti rendőrség vidéki egységeinek létrehozását is tervezik. Hangsúlyozta: azt várja a rendőrségtől, hogy határozott fellépéssel, ahol szükséges, az eddiginél erőteljesebb jelenléttel gondoskodjon a polgárok biztonságáról. Közben a kormányfő egy rendezvényen azt mondta: a legfrissebb adatok szerint a tíz évvel korábbihoz képest 40 százalékkal csökkent az emberölések, és 60 százalékkal az autólopások száma. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: az országot megrázó veszprémi gyilkosság után a statisztika javulása nem számít, mert az a cél, hogy ne a polgárok, hanem a bűnelkövetők féljenek.

A roma származású bűnelkövetők számának növekedéséről beszélt a Fidesz elnöke, miután Sólyom László köztársasági elnökkel egyeztetett a Sándor-palotában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: a probléma kezeléséhez a büntetési tételek súlyosbítására, gyorsabb bírósági eljárásokra és határozottabb parlamenti törvényalkotásra lenne szükség; emellett munkahelyeket kellene teremteni a cigány népesség számára. Orbán Viktor úgy véli: a kormány a származásra és bőrszínre hivatkozva csak mentegeti az elkövetőket, ahelyett, hogy az áldozatok oldalára állna, és nem képes biztosítani a közbiztonságot, amely - szerinte - jelenleg romokban hever.

Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Veszprém Megyei Közgyűlés a bakonyi városban vasárnap történt gyilkosság ügyében, így már 2 millió forintot kaphat az, aki használható információval szolgál a harmadik gyanúsított, a még szökésben lévő Sztojka Iván hollétéről. Bolcsik Zoltán Veszprém megyei rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy már két nyomozócsoport foglalkozik kizárólag Sztojka Iván kézre kerítésével, miután bekapcsolódott a munkába a Nemzeti Nyomozó Iroda úgynevezett fejvadász csoportja. Közben Romániában már több százan vettek búcsút a vasárnap megölt román kézilabdázótól. Marian Cozmát, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának beállósát várhatóan pénteken helyezik örök nyugalomra Bukarestben. A támadásban a klub másik két légiósa, a szerb Zsarko Sesum és a horvát Ivan Pesic súlyosan megsérült, az ő állapotuk már stabilizálódott.

Legfeljebb két évre átvállalja a lakáshitelek törlesztésének egy részét az állam azoktól, akik önhibájukon kívül veszítették el állásukat - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett közölte: a segítséget azok kérhetik, akiknek lakáshitele nem több mint 20 millió forint, 2008. szeptember 30-a után, és bizonyíthatóan önhibájukon kívül lettek munkanélküliek. Hozzátette: a készfizető kezességnél nem tesznek különbséget a forint- és devizahitelt felvettek között, és csak abban az esetben biztosítják ezt a lehetőséget, ha a kérelmező nem rendelkezik további ingatlannal.

Részleges beismerő vallomást tett Zuschlag János az ellene és tizenöt társa ellen indított büntetőper kecskeméti tárgyalásán. A volt szocialista politikus elismerte, hogy közreműködött fiktív számlák kiállításában és ugyancsak fiktív, kizárólag a Fiatal Baloldal rendezvényeinek finanszírozási hátterét megteremtő civil szervezetek létrehozásában, fenntartásában. Zuschlag János több vádpontban tagadta felelősségét, három témakörben pedig egyáltalán nem nyilatkozott. Nem beszélt az esetleges rendőri kapcsolatairól, illetve a telefonlehallgatásokról, és arról sem, hogy kinek milyen szerepe volt a pályázati döntéshozatalban. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják.

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság a Fővárosi Ítélőtábla döntését a Postabank-ügyben. Ezzel 12 év után jogerős ítélet született a pénzintézet volt elnök-vezérigazgatója és három társa perében. Princz Gábor 3 millió 600 ezer forint pénzbüntetést kapott, a további három vádlottat 1,5-1,5 millió forintra ítélték.

Rendkívüli, informális csúcstalálkozót tart az Európai Unió március elsején Brüsszelben a válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedésekről. Ezt Mirek Topolánek, a közösség soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnöke jelentette be. A tájékoztatón résztvevő José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy májusban tartanak még egy soron kívüli uniós csúcstalálkozót Prágában; ott elsősorban a munkahelyteremtési, illetve a szociális kérdésekre összpontosítanak majd.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei túlságosan késlekednek a katonai támogatásról szóló döntések meghozatalával. Eközben az ország keleti részén, különösen Donbász irányában, fokozódnak a harcok és új orosz offenzíva indult Harkiv városa felé. Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna vasárnap 62 drónnal indított nagyszabású támadást orosz területek ellen, ami egy dél-oroszországi olajfinomító működésének leállását eredményezte, és amerikai, francia valamint ukrán rakéták is célba értek az orosz ellenőrzés alatti területeken. A finomító egy magánvállalat, amely évente mintegy 4 millió tonna kőolajat dolgoz fel. Legfontosabb háborús híreinket hétfőn az alábbiakban foglaljuk össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×