eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Lemondott az ügyfélkaput üzemeltető cég vezetője

Lemondott az Ügyfélkaput üzemeltető állami cég vezérigazgatója, miután a kormányzati weboldalon a hétvégén emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok váltak egy időre nyilvánossá. Az üggyel összefüggésben felelősségre vonták az infokommunikációs államtitkárság érintett főosztályvezető-helyettesét is, aki tudott a hétvégi meghibásodásról.

Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bejelentette, hogy a lemondást elfogadták. A kormánybiztos szerint a legjelentősebb hiba az volt, hogy a felelősségre vont vezetők a hiba érzékelése után nem állították le azonnal a rendszert. Az ügyfélkapu több tízezer érintett felhasználójától elnézést kértek, és megkezdték adataik ellenőrzését.

Dedinszky Ferenc, a kormány informatikai biztonsági felügyelője arról tájékoztatott, hogy az ügyfélkapu meghibásodását nem külső támadás, hanem egy új szoftver alkalmazása okozta. A rendszer a jelszóval belépőknek véletlenszerűen lehetőséget adott arra, hogy mások adataihoz is hozzáférjenek. Hangsúlyozta, hogy különleges, illetve titkosított információkhoz a meghibásodás idején sem tudott senki hozzáférni. A történtekkel kapcsolatos vizsgálatok a tájékoztatás szerint néhány héten belül lezárulnak, annak anyagát pedig az ekk.gov.hu oldalon teszik közzé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×