eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vasárnaptól börtön járhat a tojásdobálásért

Február elsejétől akár két évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat az, aki gyanús fehér port küld, vagy testi sérülés nélkül gyakorol fizikai ráhatást, például tojással dob meg valakit.Az elkövetőket sokszor nehéz kézre keríteni, de a rendőrség felkészült a törvénymódosítás gyakorlati alkalmazására.

Február elsejétől lép életbe az a törvénymódosítás, melynek célja, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a közrend, vagy a hatósági eljárások megzavarói ellen.

Ezentúl akár két évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat az, aki félelemkeltő fehér port küld, vagy úgy gyakorol valakire fizikai jellegű ráhatást, hogy nem alkalmaz testi sérülést - például tojással dobálózik.

Az Országgyűlés tavaly novemberben fogadta el a törvénymódosítást, így a jogszabály végrehajtására annak hatályba lépéséig több hónapja felkészülnie a rendőrségnek - mondta az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság jogi osztályának vezetője.

Gömbös Sándor szerint véget értek a szakmai képzések, a hatóság felkészült a törvénymódosítás végrehajtására, annak gyakorlati alkalmazásra.

Mit jelent?

Ha valakinél tojást találnak, önmagában nem jelent bűncselekményt, a gyakorlatban megvalósuló tényállást a körülményekkel, az érintett viselkedésével együtt kell értékelni - magyarázta az ORFK munkatársa.

Ilyen körülménynek számít például az információ, hogy az adott személy egy rendezvény megzavarására készül. Ugyanakkor nem minden cselekmény előkészülete válik büntethetővé, így tojásdobálás miatt is elsődlegesen garázdaság miatt indíthatnak eljárást.

Az új jogszabály hatályba lépésével szigorúbban léphetnek fel a fehér porok küldőivel szemben: 2008-ban több politikus is kapott különböző fehér színű anyagokat tartalmazó küldeményeket.

Az osztályvezető szerint az ilyen esetek elleni fellépés azért fontos, mert a fehér por megtéveszti az érintetteket: sokszor például a rendkívül veszélyes antrax nevű anyagként tüntetik fel a küldeményt. Így a csomagok címzettjei könnyen azt a következtetést vonhatják le, hogy életveszélybe kerültek.

Gömbös Sándor ugyanakkor úgy látja, hogy a törvénymódosítás a gyakorlati nyomozás nehézségein nem tud javítani, a felderítés eredményessége továbbra is a rendőrség hatékonyságán múlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×