eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért nem adnak hitelt a bankok?

Mi történik akkor, ha valamennyi pénzintézet egyszerre fékezi a hitelkihelyezést? Mit tehetnek a bankok, ha úgy ítélik meg, hogy túlságosan kockázatos a hitelezés? Visszaforgatható-e a magyar gazdaságba az a 25 milliárd dolláros hitel, amit az IMF és az unió adott? - egyebek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a jövő héten a kormány és a pénzintézetek képviselői közös egyeztetésükön.

A bankok hitelezési gyakorlatát bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A kormányfő tárgyalásokat kezdeményezett a pénzintézek képviselőivel, s azt kérte tőlük gyorsítsák fel a hitelkihelyezést, mert a forráshiány a piacképes cégeket is nehéz helyzetbe hozza.

A globális válságot az ellenőrizetlen és túlzó hitelezés robbantotta ki a világban, ám Magyarországon korábban sem volt könnyű hitelekhez jutni, a krízis következményei miatt így szinte teljesen leállt a forráskihelyezés. A hitelválság miatti globális recesszió problémáinak megoldásához viszont szükség van a hitelezésre - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a Parlament rendkívüli ülésén, amelyet azért hívtak össze, hogy a kormány bemutassa, miként kívánja kezelni a válság magyarországi következményeit.

A kereskedelmi bankok képviselői mélyen egyetértenek vele, a Bankszövetség elnöke a források meglétét is elismeri, ám a gépezet mégis akadozik. A megoldást a kormányfő megbízásából Bajnai Gordonnak kell megtalálnia, ám a bankvezetőkkel Gyurcsány Ferenc is elbeszélget majd.

Kölcsönkenyér visszajár

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a parlamentben bírálta a kereskedelmi bankokat, amiért nem segítik kellő tempóban a kisvállalkozások hitelfelvételeit, annak ellenére, hogy erről megállapodások születtek.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy amikor a pénzintézetek bajban voltak, akkor a kormány segített nekik, most pedig azt mondják, hogy a vállalkozások megsegítéséhez idő kell. Gyurcsány Ferenc kiemelte: "a bankoknak is van felelősségük abban, hogy kezelni tudjuk a válságot".

A kormányfő bejelentette, hogy a következő héten a kormány nevében Bajnai Gordon gazdasági miniszter konzultál a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőivel annak érdekében, hogy a bankok gyorsítsák fel a hitelkihelyezést. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy ő maga is tárgyalóasztalhoz hívja a bankok, a bankfelügyelet és a bankszövetség vezetőit, hogy a panaszokat megvitassák.

A Bankszövetség készen áll


Kész tárgyalni a Bankszövetség a kormánnyal a hitelkihelyezések felgyorsításáról - mondta az InfoRádiónak a szövetség elnöke. Felcsuti Péter hozzátette: a gyorsításnak bizonyos határai vannak, például az, hogy a változásokat át kell futtatni az összes bankfiókon. A bankvezető szerint összességében nem annyira forrás-, mint inkább kockázati kérdés most a vállalati hitelezés.

A Bankszövetség elnöke hozzátette: a válság természetes velejárója, hogy a pénzintézetek szigorították a hitelbírálatot, s így nehezebben jutnak forráshoz a magánszemélyek és a cégek. Nincs forráshiány, sokkal arról van szó, hogy a kereskedelmi bankok kockázati érzékenysége jelentősen nőtt - hangsúlyozta Felcsuti Péter.

A bankvezető elmondta azt is: már régóta arra figyelmeztetnek, hogy a bankok erőteljesen szigorítani fogják a hitelek odaítélésének feltételeit, a hitelképesség megállapítása a bankok szakmája és hatásköre, így hiába tartja magát valaki hitelképesnek, attól a pénzintézet még dönthet úgy, hogy nem hitelez neki.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×