eur:
390.62
usd:
363.98
bux:
68177.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hárommilliárdos GVH-bírság az útépítő cégeknek

Három útépítő céget, a Strabag Zrt.-t, az Egút Zrt.-t és a Colas Dunántúli Zrt.-t összesen közel 3 milliárd forintra bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozó megállapodás miatt. Az ügyben érintett He-Do Kft. nem kapott bírságot, mert segítette a hivatalt a kartell feltárásában - közölte a GVH.

A GVH megállapította, hogy a Strabag Zrt., a Colas csoporthoz tartozó Egút Zrt., valamint a He-Do Kft. 2002. és 2006. között számos Heves és Nógrád megyei út- és hídépítési, illetve felújítási közbeszerzési pályázat kapcsán felosztotta egymás között a piacot, és előre megállapodtak az ajánlati árban.

A tenderek összértéke közel egymilliárd forint volt. A GVH a Strabagra 1,7 milliárd forint, az Egútra pedig 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki.

A Colas Dunántúli Zrt. és a He-Do Kft. a Heves Város Önkormányzata által a Heves Vásártér út útépítési munkáira kiírt tenderhez kötődően állapodtak meg előre az ajánlati árban. Ezért a jogsértésért a Colas Dunántúli Zrt.-nek 6 millió forint bírságot kell fizetnie, míg a He-Do Kft. esetében a hivatal eltekintett a bírságtól.

A GVH közleménye hangsúlyozza, hogy a bírság összegének meghatározásánál figyelembe vette a jogsértéssel érintett tenderek összértékét, de súlyosbító szempont volt az, hogy a Strabag és az Egút esetében a versenyhatóság 2006-ig már négy alkalommal is megállapított a mostani eljárásban feltárttal azonos jellegű, jogsértő magatartást.

A GVH 2006. szeptember 18-án kezdte meg a vizsgálatot, amelynek részese volt a Swietelsky Építő Kft. is, de a 2009. január 29-én lezárult eljárás során a Swietelsky Kft.-vel szemben nem került elő olyan bizonyíték, amely a jogsértésben való részvételét bizonyította volna, így a hivatal a társasággal szemben megszüntette az eljárást.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×