eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Gyurcsány szerepléséhez ácsolt színpad" volt a rendkívüli parlamenti ülés

Az Országgyűlés rendkívüli ülése nem hozott semmilyen újdonságot, csak a hazai politikai élet szokásos megcsontosodott vitáit - mondta a Vision Consulting vezető elemzője. Lakner Zoltán szerint ezzel a konkrét javaslatok nélküli vitával megvárhatták volna a februári rendes ülésszakot. Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő szerint az ülés nem volt több mint a kormányfő szerepléséhez ácsolt színpad.

A csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen jól láthattuk, hogyan működik ma a magyar politikai élet: a kemény és parázsló viták viszonylag vékony rétege alatt megcsontosodott politikai állások és szerepek vannak - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting vezető elemzője.

Lakner Zoltán hozzátette: bár a pártok képviselői hevesen érveltek a rendkívüli ülésen, a már ismert álláspontokhoz képest nem hangzott el semmiféle újdonság. Maga a kormány is elismerte, hogy csak irányai vannak, javaslatai nincsenek, márpedig azok hiányában meg lehetett volna várni a februárt, a parlament tavaszi ülésszakának hivatalos kezdetét - mondta a politológus.

Az Országgyűlés feloszlatását célzó Fidesz-javaslatáról a szakértő úgy véli: a legnagyobb ellenzéki párt emlékeztetni akarta a választókat, hogy a válságkezelő miniszterelnöki szerep nem feledteti mindazt, ami 2008 októbere, a világgazdasági válság kirobbanása előtt történt.

Lakner Zoltán hozzátette: a Fidesz számára nem akkora baj, hogy leszavazták a feloszlatásra vonatkozó indítványát, mert az márciusban újra napirendre kerül majd, és akkor újra lehet vitatkozni róla, így megint versengeni fog a kormányfő által felvetett témákkal.

Gyurcsány Ferenc színpada

A miniszterelnök szeretné elfeledtetni az őszödi beszéddel összekapcsolt Gyurcsány Ferencet, és helyette egy összefogáspárti, hitelességét újraépíteni képes új kormányfőként próbál megjelenni - véli az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő, aki szerint ebben a tekintetben a rendkívüli ülés összehívása sikeres próbálkozás volt. Fűrész Gábor azonban hozzátette: reálpolitikai tekintetben Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem tekinthető sikeresnek, hiszen továbbra is rendkívül magas az elutasítottsága.

A szakértő szerint a válság miatt a Fidesz nem engedhette meg magának, hogy ne vegyen részt a rendkívüli ülésen, még akkor is, ha minden politikus számára egyértelmű volt: a vitanap valójában a miniszterelnök szerepléséhez ácsolt színpadként szolgált.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×