eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fodor Gábor együttműködésre kéri Gyurcsányt és Orbánt

Fodor Gábor levélben fordul Gyurcsány Ferenchez és Orbán Viktorhoz, amelyben arra kéri őket, hogy tegyenek félre néhány, a mai magyar politikai közéletben állóháborút kialakító kérdést és próbáljanak meg közös álláspontot kialakítani az ország javát szolgáló ügyekben - közölte pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az SZDSZ elnöke.

A politikus a miniszterelnöktől azt kéri, hogy kormány ne kommunikációs offenzívát folytasson, hanem végre vállalja a konkrét és értelmes cselekvést, az értelmes, az ország javát szolgáló cselekedetek végig vitelét.

Orbán Viktortól azt kéri Fodor Gábor, hogy "a Fidesz vegye tudomásul", hogy Magyarország számára még súlyosabb politikai válságot okozna, ha egy előrehozott választást próbálnának kierőszakolni. Hangsúlyozta: a Fidesz vegye tudomásul, hogy bő egy év múlva választások lesznek, és azokon minden megmérettetik.

A liberálisok elnöke azt mondta, hogy a csütörtöki parlamenti vitanap alapján még inkább megerősödött az a meggyőződése, hogy a jelenlegi a helyzetből Magyarország nem fog tudni kilábalni, ha nem találnak közös területeket.

"A harcot és a csatát le lehet folytatni különböző területeken" - közölte Fodor Gábor, aki szerint a kampány során meg lehet vívni egymással, de kell néhány olyan terület, ahol az ország érdekében a politika együttműködik.

A politikus emlékeztetett arra, hogy csütörtökön a parlament elé terjesztett egy négypontos csomagot, amelyben kísérletet tesz arra, hogy politikai erők megtalálják a közös pontokat. A csomagban kitér arra, hogy az euró bevezetésének céldátumában meg kell állapodni és ehhez kell igazítani a magyar gazdaságpolitikát.

Véleménye szerint emellett meg kell állapodni a közigazgatás, a szociálpolitika és a közteherviselés néhány kérdésében is. Kitért arra a törekvésére is, hogy a pártok tegyenek egyértelmű lépéseket a demokratikus intézményrendszer megerősítésére. Ezek között említette a pártfinanszírozás, az összeférhetetlenség és az ügynökakták kérdését.

Reális a megállapodás esélye adóügyben

Fodor Gábor azt is hangsúlyozta, hogy az országnak nyitnia kell a világ felé. Ezzel a lépéssel a politikus a környezettudatos gondolkodásmódot kívánja középpontba állítani.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy meglátása szerint az adóreform kérdésében lát reális esélyt a megállapodásra, azt viszont nem tartják jó útnak, ha a kormány adóemeléssel akarja megoldani a helyzetet.

Hozzátette, hogy a kabinet első számú feladata a kiadáscsökkentés. A politikus úgy véli, hogy az adóemelés viszont olyan helyzetet teremthet, amelynek során a kormány a könnyebbik ellenállás felé indul el. Mint mondta, a pártfinanszírozás ügyét erkölcsi kérdésnek tekinti és véleménye szerint abban is közel vannak egymáshoz az álláspontok.

A tervezett áfaemelésre Fodor Gábor úgy reagált, hogy az SZDSZ az adóemelést nem, csak az adóterhek átrendezését támogatja.

A családi pótlék illetve a szociálpolitika ügyében azt mondta, hogy az SZDSZ régóta a rászorultsági elvet képviseli. Helyesnek és igazságosnak nevezte azt az elképzelést, hogy a gazdagok ne kapjanak támogatást, a szegények viszont igen. Közölte, hogy ma a szociálpolitika pazarló, nem éri el a valóban rászorultakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×