eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre nő az influenzás megbetegedések száma

Tizenháromezernél is többen fordultak eddig orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Közép-Magyarországon, a szakemberek a korábbinál nagyobb járványra számítanak. Az ingyenes védőoltások már elfogytak, de a gyógyszertárak felkészülten várják a rohamot.

A közép-magyarországi régióban ezer emberből átlagosan 38-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - mondta az InfoRádiónak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közép-Magyarországi Intézetének csoportvezetője.

Danielisz Ágnes szerint Budapesten és Pest megyében összesen 13200-an keresték fel orvosukat ilyen megbetegedéssel, ez kezdődő járványnak tekinthető.

A szakemberek a korábbiaknál nagyobb járványra számítanak, mivel új vírustípusok vannak az országban, illetve Európában is. Az új típusok sajátossága, hogy nagyon sokan fogékonyak rá, ezért is készült újfajta oltóanyag, amelyben mindhárom korábbi törzset lecserélték.

A csoportvezető szerint az oltóanyagnak legalább tíz napra van szüksége, hogy a szervezetben kialakítsa a védettséget. A szakértő szerint akkor is érdemes oltást kérni, ha valaki még nem betegedett meg, így kivédhető a később fellépő fertőzés.

Felkészültek

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke elmondta: az utóbbi időben valamivel többen keresik a vakcinákat, mint korábban, de a nagykereskedőknél nincsenek ellátási gondok.

Információi szerint ugyanakkor az ingyenesen biztosított állami védőoltások már elfogytak.

Az influenzajárvány kibontakozása előtt a megfázásos betegégségek miatt a lázcsillapító, fájdalomcsillapító szerek, vitaminok forgalma is megnőtt.

Az ÁNTSZ szerdán közölte, hogy Magyarországon influenzajárvány van. A legtöbb beteget a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében regisztrálták.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×