eur:
389
usd:
361.32
bux:
68651.99
2024. május 7. kedd Gizella

Drasztikusan visszaesik az adóbevétel

A gazdasági válság miatt az önkormányzatok adóbevételének drasztikus visszaesésére lehet számítani, hiszen helyben már annak is örülhetnek, ha a tavalyi szint 80-90 százalékát össze tudják hozni - írja a Népszabadság. A pénzügyi tárca által betervezett helyi iparűzési bevétel nem fog befolyni - mondta a lapnak Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

A TÖOSZ-nál úgy látják, a kérdés inkább az, hogy a 2008-as adó 80-90 százaléka meglesz-e. Ez a kétely felvetődik nemcsak az iparűzési adó, de az építmény- és telekadó esetében is. A TÖOSZ szerint nagyon kevés település tud ma biztosan kalkulálni. Biztosabb bevételre ott lehet számítani, ahol például autópálya-építés zajlik. Azokon a településeken viszont, ahol egy-egy autóipari termelő adja az adóbevételek jó részét, vagy ott, ahol a szolgáltató ágazattól, kereskedőcégektől érkezik a bevétel java, igencsak kétséges a közeljövő.

Megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) Sopron előző, MSZP-s városvezetésének a Petőfi téri mélygarázs építéséről szóló szerződését; a döntésről a Magyar Nemzet számol be. Az LB ezzel a döntésével felülírta a győri ítélőtábla másodfokú határozatát. Tavaly nyáron az ítélőtábla kimondta: érvényes a mélygarázst építő SPT Kft. és a város önkormányzata közötti szerződés. A napilap kitért arra is, hogy a korábbi szocialista városvezetés ezen kívül még számos kétes szerződést kötött: Walter Dezső, korábbi polgármester néhány nappal a választások előtt több nagy értékű ingatlant pályáztatás nélkül adott el.

A családi pótlék bruttósítása és megadóztatása az egyik kormányzati elképzelés a szociális támogatások átalakítására - írja a Magyar Távirati Irodára hivatkozva az Index. Egyelőre nem döntöttek a módosítás bevezetéséről, a miniszterelnöki tájékoztatóban az esetleges lépés dátuma sem hangzott el. Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a kormány komplex intézkedéseket tervez az adó-, a járulék- és szociális rendszer, illetve a foglalkoztatás területén.

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalja és a Napi Gazdaság információi szerint el is fogadja a Főtáv javaslatát, s így február elsejétől a budapesti távfűtés díja 1,5 százalékkal, azaz egy átlagos lakás esetében éves szinten 3974 forinttal csökken. Ugyanakkor az alapdíj és a hődíjtételek csökkenése, valamint a kedvezmények ennél jelentősebb, éves szinten 23 ezer forintos - 8,52 százalékos - tényleges költségcsökkentést jelentenek a fogyasztóknak. A Főtáv azt tervezi, hogy áttér az egyenletes díjfizetés rendszerére, amelyről a végső szót a közgyűlés mondja ki februárban. Ennek lényege, hogy a fogyasztók az év 11 hónapjában azonos összegű távhőszámlát fizetnek, míg a 12. hónapban a tényleges fogyasztás szerint kapják a számlát.

Félnek a vendéglátók, hogy a turisták és az étterembe látogatók nemcsak a szálláson vagy az ételeken, de várhatóan a "jatton" is spórolnak az idén. Mivel az elmúlt években jelentősen romlott a hotelek, éttermek jövedelmezősége, a munkavállalók csökkenő borravalóját a munkáltatók nem tudják kompenzálni - olvasható a Világgazdaságban. Emiatt a gyengébb képességű dolgozók maradnak a szakmában. Tavaly négyezren "vallottak" az adóhatóságnak, összesen 1,1 milliárd forintos értékben - ez személyenként 23 ezer forintot jelent havonta.

Sikeres évet zárt az Allianz csoport, amit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány 200 ezer szerződése és az Allianz bank 37 fiókból álló hálózatának százezres ügyfélbázisa is méltán bizonyít - szögezte le a pénzintézet felső vezetése. A Pénzcentrum beszámolója szerint a recesszió kedvezőtlen hatásait a 2008-as év eredményei még nem igazán tükrözik, ezért az Allianz 2009-ben finomhangolással reagál a piac legapróbb rezdülésére is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×