eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Aláírták az orosz-ukrán gáztranzit-szerződést - a nap legfontosabb hírei

Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében aláírták az orosz-ukrán gáztranzit-megállapodást. A dokumentumról mindössze annyit közöltek, hogy 10 évre szól.

A két vezető a hétvégén előzetes megállapodást kötött arról, hogy Kijev az idén az európai gázár átlagához képest 20 százalékos kedvezménnyel juthat földgázhoz. Szakértők arra hívták fel a figyelmet: a gázcsapok megnyitása után legalább 36 óra szükséges ahhoz, hogy az európai fogyasztókhoz is eljusson az energiahordozó.

Elfogadja Szlovákia a felajánlott gázt

Elfogadja Szlovákia a MOL által felajánlott napi másfél millió köbméter földgázt, ha ennek biztosítottak a technikai feltételei. A magyar olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója az uniós Nabucco gázvezeték megvalósítását segítő parlamenti eseti bizottság ülésén közölte: erről hivatalosan értesítette a MOL-t a szlovák partner. Hernádi Zsolt szólt arról is: Pozsony jelezte, hogy kész csatlakozni a magyar cég által kezdeményezett Új Európai Gázszállító Rendszerhez. Ennek lényege, hogy Közép-, Kelet és Dél-Európa államai közös társaságba szervezzék gázhálózatukat, így a régió országai a mostaninál előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, hatékonyabban léphetnek fel a versenypiacon és növelné az ellátás biztonságát. Magyarország és Románia egy közös gázvezeték építésével már megkezdte az együttműködést.

A monetáris tanács csökkentette az alapkamatot

50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntő ülés után elmondta: a most készülő prognózisban előreláthatóan a korábban várt 1,7 százaléknál is nagyobb GDP-csökkenés szerepel az idei évre. Hangsúlyozta: a gazdaság vártnál nagyobb mértékű visszaesése és a tervezettnél alacsonyabb infláció miatt várhatóan újabb intézkedésekre lesz szükség az idei államháztartási hiánycél eléréséhez.

Ismét emelkedik az üzemanyag-ár

Szerdán ismét emelkednek az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon. A gázolajért literenként 5, a benzinért 7 forinttal kell többet fizetni. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a MOL a nemzetközi jegyzésárak emelkedésével és a forint gyengülésével indokolta döntését. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a benzin országos átlagos ára 240 forint, a gázolajé pedig 251 forint lesz literenként.

Folytatódik a sztrájk Ferihegyen

Ferihegyen bezárták a repülőtér 1-es terminálját a sztrájk miatt, a járatok a 2-es terminálról közlekednek - közölte a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos az InfoRádióban hozzátette: továbbra is készek a tárgyalásokra. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete hétfőn, kora délután jelentette be, hogy 16 órától folytatódik a december 10-én kezdett, és karácsonykor felfüggesztett munkabeszüntetés Ferihegyen. Az érdekképviseletek közölték: azért döntöttek így, mert a több hetes tárgyalásokon sem történt előrelépés, emellett elfogadhatatlannak tartják a Budapest Airport kollektív szerződésre vonatkozó legutóbbi javaslatát.

Közeledik az influenzajárvány

Heteken belül elérheti Magyarországot az influenzajárvány - mondta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István az InfoRádióban közölte: Európa jelentős részén már voltak tömeges megbetegedések, és a járvány egy új vírustörzs miatt várhatóan hosszabb ideig tart majd. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy még a járvány idején sem késő védőoltást kérni. Szolnoki István hozzátette: a patikákban még van elegendő, receptre kapható vakcina, de érdemes a háziorvoshoz is fordulni, mert egyes helyeken az érintettek még térítésmentesen is hozzájuthatnak az oltáshoz.

Elfogták a csepeli gyújtogatások gyanúsítottját

Saját bevallása szerint véletlenszerűen választott az autók közül a csepeli gyújtogatássorozat elkövetésével gyanúsított férfi - közölte a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Bodnár Zsolt a férfi kihallgatása után azt mondta: a 35 éves csepeli gyanúsított - állítása szerint - azért gyújtotta fel az autókat, mert nehezen tudta feldolgozni a házánál 2003-ban történt tűzesetet. Emlékeztetett: a gyanúsított a feltételezések szerint szeptember 22-e óta összesen 30 autót gyújtott fel a kerületben. Az okozott kár az eddigi becslések szerint több mint 30 millió forint.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×