eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

MDF: a szalámizás története

Kizárások és kiszorítások jellemzik a Magyar Demokrata Fórum életét, ugyanis ezek egyike következik be, amennyiben bárki is veszélyezteti Dávid Ibolya elnöki pozícióját. A 2004-es elnökválasztás körüli kizárások jogellenességét a bíróság is kimondta. Most a párt ifjúsági szervezete van soron.

2004-ben, egy szeptemberi választmányi ülésen Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót zárták ki a pártból és a képviselőcsoportból egyaránt. A képviselők Herényi Károly frakcióvezető döntését jogellenesnek tartották, amit jogerős bírósági határozat később megerősített.

Nem sokkal ezután az úgynevezett Lakitelek Munkacsoport többi tagja: Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András is otthagyta azt a Magyar Demokrata Fórumot, amelynek közülük többen alapító tagjai voltak.

Tavaly ősszel Almássy Kornél volt soron. A nyáron még MDF alelnöki poszton tevékenykedő politikus Dávid Ibolyát szerette volna váltani, de aztán a pártelnök ez idáig ismeretlen forrásból hozzájutott egy vélhetően lehallgatott telefonbeszélgetéshez, amit az elnökjelölést végző választmányi ülés előtt egy nappal hozott nyilvánosságra.

Ezzel lényegében kirobbantotta a néhány hétig a sajtót foglalkoztató megfigyelési-lehallgatási ügyet. Almássy Kornél akkor így nyilatkozott: "Mivel Dávid Ibolyával folytatott szombat reggeli telefonbeszélgetésem alapján egyértelmű volt számomra, hogy ez csak a kezdet; folytatni akarják személyem és a mellettem állók lejáratását, fenyegetését, valamint egyértelművé vált, hogy neki és az őt pozíciójában támogató hatalomnak semmi sem drága, visszalépek a jelöléstől".

Õszinteség és közérdek

Dávid Ibolyát ezek után egyedüli jelöltként újraválasztották, noha támogatottsága az előző választás 76-77 százalékáról mintegy 70 százalékra csökkent. Történt mindez úgy, hogy az Almássy Kornél híveinek számító budapesti választmány által az országos választmányba delegált hat képviselőnek, illetve Hegedűs Máténak, az IDF alelnökének nem adták ki a mandátumát.

Mindenesetre a korábban a Normális Magyarország szlogennel kampányoló Dávid Ibolya elnöki beszámolójában már az őszinteségről és a közérdekről beszélt. "Legyünk büszkék arra, barátaim, hogy útjában állunk azoknak, akik az őszinteség helyett a hazugságot választják, s azoknak, akik a közérdek helyett az önérdek szolgálata a politikai céljuk" - fogalmazott.

Még az ősszel kizárták a frakcióból Almássy Kornélt, majd egy hétvége leforgása alatt csatlakozott a képviselőcsoporthoz Lengyel Zoltán, akit hivatalos személy elleni erőszakkal, könnyű testi sértéssel és becsületsértéssel vádol az ügyészség, és aki az elmúlt hónapokban szinte rendre a szocialistákkal megegyezően szavazott az Országgyűlésben.

"Haynau is tisztességesebb volt"

Most az Index hírportál hozott nyilvánosságra egy tavaly nyár végi botrányt. Első fokon ugyanis kizárták a Magyar Demokrata Fórumból a párt kiskunfélegyházi elnökét, mert az országos elnökválasztást megelőző Bács-Kiskun megyei tisztújításon nem a Dávid Ibolya erős emberének tartott Karsai Pétert, hanem az Almássy Kornél hívének számító Lasztovicza Gábort támogatta.

Az 1990 óta MDF tag, majd 1995-tol helyi elnök Jászberényi László az InfoRádiónak azt mondta: nagyon szereti a pártelnökasszonyt, azonban még Haynau is tisztességesebben bánt az embereivel, mint ahogy vele a Fórum vezetése.

Az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke pedig azt mondta az InfoRádiónak, hogy már az őszi tisztújítás előtt, a párt alapszabályának módosításával meg akarta vonni a pártvezetés a legfőbb jogköröket az 1989 óta működő ifjúsági szervezettől. Lasztovicza Gábor szerint a lassan fél éve tartó kiszorításuk egyik állomása a múlt hétvégén megalakult Ifjúsági Konzervatív Unió.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×