eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar bor külföldi ruhában

Szinte minden külföldről érkezik, ami a magyar bort "körbeveszi": a palack, a címkepapír, a parafa, sőt még az üveg nyakát díszítő kapszula is. A hazai nedű csomagolásához szükséges honi háttéripar szinte teljesen eltűnt, így viszont a pincészetek kényszerűségből importra költik pénzüket - palackonként akár több száz forintot.

A Népszabadság arról ír, hogy ha a magyar bor jellemzően külföldi ruhában jelenik is meg a boltokban, "lakása" jellemzően itthoni. A magyar borászatok döntő része ugyanis hazai készítésű hordót használ, s a világpiacon is keresettek a termékek, holott Magyarországon már nincs is kádároktatás.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy máig nem pótolja a kormány az Országos Gyógyintézeti Központ bezárásával megszűnt, hazánkban egyedüliként működő őssejtdonorbank egyik rendkívül fontos szolgáltatását. A százmillió forintos állami beruházással létrehozott laboratórium bezárása miatt már nincs lehetőség arra, hogy a kismamák - segítve mások gyógyulását - felajánlják gyermekük őssejtjeit. Az őssejtek azért különlegesek, mert a szervezetbe juttatva bármilyen szöveti funkciót fel tudnak venni, vagyis képesek pótolni a károsodott sejteket a test több pontján. Az Egészségügyi Minisztérium úgy reagált: a laboratóriumot áthelyezték az Országos Vérellátó Szolgálathoz.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy ettől az évtől csak három jövedelemsávot vesznek figyelembe a nyugdíjfolyósító szakemberei az induló nyugdíjak megállapítása során. A tavaly év végén megjelent kormányhatározat értelmében a havi átlagkereseteket - mértéküktől függően - 90, 80 és70 százalékban számítják be a nyugdíjak kiszámítása során. A sávhatárokat ezzel együtt átlagosan 13,6 százalékkal emelték. A korábbi kimutatások szerint a degresszív skála szerinti levonásokba a nyugdíj-megállapítások során vizsgált béradatlapok 10 százaléka esik bele.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a dömpingszerűen érkező hitelintézeti akciók hatására 260 milliárd forinttal növelték novemberben lekötött betéteik mennyiségét a hazai háztartások - közölte a jegybank. Ekkora mértékű hónapon belüli bővülésre legutóbb a kamatadó 2006. szeptemberi megemelése előtt akadt példa. A hiteleknél pont ellentétes tendenciát hozott a november: az újonnan kihelyezett devizaalapú kölcsönök mennyisége alig haladta meg az 50 milliárd forintot, holott a korábbi hónapokra ennek a többszöröse volt a jellemző.

A portolio.hu-n arról olvashatnak, hogy hétfőn teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank a harmadik negyedéves pénzügyi statisztikáit. A nemzetgazdaság teljes finanszírozási igénye a GDP 7,7 százalékát tette ki a második negyedévben, ami igen magas. A kiigazítás időszakában viszont visszafogottan, 1,5-2 százalékponttal mérséklődött az ország külső forrásbevonása. A pénzügyi tárca csütörtökön hozza nyilvánosságra decemberi államháztartási gyorstájékoztatóját. A legutóbbi előrejelzés szerint az év utolsó hónapját 60,9 milliárd forintos többlettel, míg a 2008-as évet 921,4 milliárd forintos hiánnyal zárta a költségvetés. Pénteken jelenik meg a KSH legfrissebb külkereskedelmi statisztikája, és ezen a héten kerül nyilvánosságra az átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés is. A portfolio.hu arról is ír, hogy elemzők szerint 2008 negyedik negyedévében a II. világháború óta nem látott gyorsasággal, 5-6 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×