eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akár már a héten újabb sztrájkhullám jöhet

Akár már a héten folytatódhatnak az év végi ünnepek miatt felfüggesztett sztrájkok, miután sem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, sem a Repülőtéri Dolgozók Szakszervezete nem tudott megállapodni a munkáltatókkal. A munkabeszüntetésekhez csatlakozhat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely egyedüliként nem fogadta el a kormány 13. havi illetménykompenzációjának ajánlatát.

Akár már ezen a héten folytatódhatnak a karácsonyi ünnepek miatt felfüggesztett sztrájkok. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) korábban azt ígérte: január második hetére kezdeményezik a munkáltatókkal a tárgyalások folytatását, ezek eredményétől teszik függővé a további munkabeszüntetéseket.

A közlekedési dolgozókhoz csatlakozhat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, akik egyedüliként nem írták alá a közszféra 13. havi illetményének kompenzálásáról szóló egyezséget.

VDSZSZ: a kollektív szerződés aláírása ellenére folytatódhat a sztrájk

Nem befolyásolja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének követeléseit a kollektív szerződés aláírása, így januárban újraindulhat a december 14-én megkezdett, határozatlan idejű országos vasutassztrájk.

Mint azt Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke elmondta, érdekképviseletük számára elfogadhatatlan volt a MÁV vezetésének 4,1 százalékos béremelési ajánlata, a többi szakszervezet azonban aláírta az erről szóló megállapodást. Hozzátette: 7 százalékos növekedést tartanak indokoltnak.

Az alelnök elmondta azt is, hogy a többi követelésről, azaz a MÁV Cargo privatizációjából származó, fejenkénti 250 ezer forintos juttatásról továbbra sincs megegyezés.

Korábbi követeléseiket egy újabbal is kiegészítették: információik szerint 11 sztrájkoló próbaidős vasutasnak szüntette meg a munkaviszonyát a MÁV-START Zrt., ezért a januári tárgyalások során követelni fogják, hogy az elbocsátott dolgozókat helyezzék vissza állásukba.

A szakszervezet - a megajánlott 6,9 százalékos béremelés mellett - 10 százalékos többlet-bérfejlesztést is kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára. Követelik továbbá a december 14-én hatályba lépett új menetrend visszavonását, mivel az szerintük ellehetetleníti a személyszállítást.

A vasúttársaság szerint a szakszervezet követelései irreálisak, így a 7 százalékos bérfejlesztésnek sincs meg az alapja a jelenlegi gazdasági válság idején.Ferihegy: nem hangzott el konstruktív ajánlat

A ferihegyi sztrájk szünetel, a tárgyalások folytatódnak a Budapest Airport vezetése és a két sztrájkoló szakszervezet között.

A legutóbbi tárgyaláson ismételten bebizonyosodott, hogy a munkáltató nem kívánja egy újabb szerződés aláírásáig meghosszabbítani a korábbi kollektív szerződést - mondta Kovács Zoltán, az RDSZSZ elnöke.

A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a tárgyalásokon a munkáltatói oldalról nem hangzott el konstruktívnak nevezhető ajánlat, ráadásul a BA részéről egyetlen "érdemi döntések meghozatalára képes ember" sem vett részt az egyeztetésen.

A határozatlan idejű, általános sztrájkot még december 10-én hirdették meg a szakszervezetek. Az érdekképviseletek egyebek között a Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését, új kollektív szerződés megkötését és a létszám megtartását követelték.
Később a szakszervezetek azt is feltételül szabták, hogy a Budapest Airport kizárólag magyar munkavállalókat alkalmazhat a biztonsági területen.

A Budapest Airport szóvivője, Szollár Domokos szerint a BA által 2008. december 18-án egyoldalúan aláírt megállapodás megnyugtatóan rendezi valamennyi, a munkavállalók számára fontos és lényeges kérdést.

Kész a sztrájkra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A Magyar Nemzet értesülései szerint akár már a héten megalakulhat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új közszolgálati sztrájkbizottsága.

Bár egyes jogászok szerint a korábbi Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság - melynek tagjai két szervezet kivételével aláírták a kormány bérajánlatát - nevében is lehetne munkabeszüntetést szervezni, a biztonság kedvéért új testület megalakítása mellett döntött a PDSZ. Az új bizottság melletti legfőbb érv az volt, hogy egységes közszolgálati sztrájkot tarthassanak annak ellenére, hogy azt nem tizenkilenc, hanem csak két ágazati szakszervezet hirdeti meg.

A PDSZ szerint az új sztrájkbizottsággal lehetőség nyílik arra, hogy egy pedagógus-érdekképviselet által szervezett munkabeszüntetéshez minden közvetlen érintett egyénileg csatlakozzon.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány között december 19-én született egyezség a közszféra 13. havi illetményének kompenzálásáról, amelynek eredményeképpen a január 12-re meghirdetett sztrájkot a szakszervezetek nem tartják meg. Az egyezségről szóló dokumentumot a PDSZ nem írta alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×