eur:
390.83
usd:
365.19
bux:
68272.4
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Még mindig veszélyes a korcsolyázás

Sem a Balaton, sem pedig a Velencei-tó jege nem alkalmas még korcsolyázásra vagy csúszkálásra - figyelmeztetnek a szakemberek. Ha az időjárás az előre jelzettnek megfelelően hideg marad, akkor a jövő hét közepére hízhat meg a jég a biztonságos tíz centiméteres vastagságúra.

Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője elmondta: sehol nincs még korcsolyázható jég a Balatonon, és még a legjobban befagyott kikötők jegére is tilos rámenni.

A Balatonon a part mentén átlagosan 4-5 centiméteres jégréteg alakult ki, a parttól távolabb azonban még hullámzik a víz. Ha tovább hízik jég, néhány nap múlva sok helyen alkalmas lehet a téli sportolásra.

A figyelmeztetések ellenére több helyen is rámerészkedtek már az emberek a jégre, főként a déli part alacsony vízállású fövenyes strandjain.

Nagy Jenő elmondta, hogy a járőröző vízirendőrök a kikötőkben korcsolyázókat büntethetik, de elsősorban figyelmeztetnek. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, mit kockáztatnak - figyelmeztetett.

A Velencei-tó jege sem alkalmas még sportolásra; azok, akik ennek ellenére rámerészkednek, életveszélybe sodorják magukat - jelentette ki a tófelügyelő.

Falussy Ferenc elmondta: a partok mentén 6,5-7 centiméter a jég vastagsága, de a nádasoknál - ahol a vízinövények lehullott levele miatt csak lassabban fagy be a tó - még ennél is vékonyabb, 3-5 centiméter körül lehet. A tóhoz vezető utak mentén, illetve a parton több helyen táblákon figyelmeztetik a sportolni vágyókat a veszélyekre.

Ha továbbra is fagy, jövő hét közepére elérheti a biztonságos tíz centimétert a jég vastagsága, és a hét végén megnyílhatnak a kijelölt jégpályák.

Az agárdi Pop Strandon egyelőre 6,5 centiméteres a jég vastagsága, ami ezen a hét végén még nem teszi lehetővé a jégpálya megnyitását, de ha tovább hízik a jég, egy hét múlva zenével, melegedővel, büfével várják a korcsolyázni, fakutyázni vágyókat - mondta el Turbók János, a Pop Strand főrendezője.

Mivel a jég egyelőre nem elég vastag, a nádvágók sem dolgozhatnak még a tó belsejében. A tófelügyelő szerint a haszonnádat aratók is legfeljebb a jövő hét második felében kezdhetik meg a munkát a nádszigeteken.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta, hogy az elkövetkező napokban nagy valószínűséggel tovább hízik a jég a tavakon. A meteorológus szerint az elkövetkező egy hétben kemény fagyokra kell számítani, és a hőmérő higanyszála várhatóan még nappal sem éri el a 0 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×