eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Molnár Csaba: Valószínű a gázkrízis kialakulása

Péntek 16 óra után az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása csökkent, azaz lassabban érkezik meg a szerződésben rögzített mennyiség - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg.

Molnár Csaba hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi napi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van. A tárolókból naponta 51 millió köbméter gázt lehet kinyerni.

Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, így a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Még nem kellett egyetlen fogyasztót sem korlátozni a felhasználásban, de valószínűsíteni lehet a krízishelyzet kialakulását - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba elmondta, hogy a kormány tájékozódik az ukrán cég szerződésszegéséről. Hozzátette: a kormány nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de felelőssége az ellátás biztosítása.

Mínusz 15 millió köbméter

A magyarországi földgáztárolók mintegy 90 százalékig fel vannak töltve, és a tárolókból napi 51 millió köbméter gázt lehet kihozni, míg a jelenlegi időjárási körülmények között a napi felhasználás 66 millió köbméter körül van - közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kommunikációs vezetője.

Az egyetlen magyarországi földgáztároló társaságnak mind az öt tárolója készen áll arra, ha az orosz-ukrán vita miatt akadozik, vagy megszűnik az orosz gáz szállítása, hogy a lehető legtöbb földgázt lehessen kihozni a tárolókból.

A cég tárolókapacitása mintegy 3,8 milliárd köbméter, de ebből 500 millió köbméter a stratégiai készletet szolgálja. A tároló napi csúcs kihozatali kapacitása 10 napon keresztül napi 51 millió köbméter, utána - technikai okok miatt - kicsit kisebb.

A földgázfogyasztás korlátozásának sorrendjét minden év szeptember 30-ig a Magyar Energia Hivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók jelentik.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×