eur:
388.31
usd:
361.99
bux:
69249.32
2024. május 9. csütörtök Gergely

Századvég: Az év vesztesei a kis pártok

Az év elejéhez képest nem változott sokat a nagy pártok támogatottsága - mondta az InfoRádiónak Héjj Dávid, a Századvég Alapítvány tudományos munkatársa. Hozzátette, a kormánynak és az MSZP-nek nem jött jól a válság, előtte pedig már a népszavazás is a Fidesz malmára hajtotta a vizet. Az év legnagyobb vesztese szerinte az MDF és az SZDSZ.

Év elején is jelentős különbség volt a két nagy párt támogatottságában, ekkor a Fidesz megközelítőleg a 25-30 százalékos sávban mozgott, ahogy egész évben is. Az MSZP év elején történelmi mélyponton, 10-11 százalékon volt, és év végére sem tudott ezen jelentősen javítani - foglalta össze az év trendjeit az InfoRádióban Héjj Dávid, a Századvég Alapítvány tudományos munkatársa.

Mint mondta, a népszavazási kampány nem volt egyértelműen hatással a pártok támogatottságára. A referendum után viszont egyértelműen a győzteshez húzás és a koalíciós partnerek közti feszültségek miatt megugrott a Fidesz támogatottsága.

Rámutatott: a biztos szavazóknál is hasonló arányokat tapasztalhatunk, mint a teljes népesség körében. A Fidesz ott is tetemes előnyt tudott felhalmozni a népszavazással, és ezt az előnyét máig őrzi. A koalíció felbomlása, a kisebbségi kormányzás leginkább az SZDSZ-nek ártott, mindez az MSZP-nek lehet, hogy hosszabb távon kedvezőbb lesz.

A válsággal kapcsolatban az október-novemberi kutatások azt mutatták, hogy a kormány, az MSZP és Gyurcsány Ferenc személyes megítélése is kedvezően változott a válság kezelésének hatására - fejtette ki Héjj Dávid. Év végére ez megfordult, sem a kormány, sem az MSZP, így sem a miniszterelnök számára nem jön jól a válság. Akárhogy is próbál kommunikálni Gyurcsány Ferenc, a társadalom számára ez és a kormányzati döntések nem tűnnek elegendőnek - figyelmeztet a Századvég munkatársa.

Hozzátette: az utolsó hónapban 4 százalékot esett az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében, a kormányt negatívan megítélők aránya 70 százalék, és Gyurcsány Ferencet is sokkal kevesebben gondolják alkalmasnak miniszterelnöknek, mint Orbán Viktort.

A két nagy párt közül egyiknél sem történt érdemi változás, mindketten megtartották 2007-es szintjüket, bár nagy mozgások voltak az évben. Így az év nyertese inkább a Fidesz, mert az MSZP nagyon alacsony támogatottságot tartott meg - vélekedett a megkérdezett.

Az év nagy vesztese a két kis parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF - jelentette ki Héjj Dávid. A legsúlyosabb vereséget szavai szerint az 1-2 százalékra visszacsúszott SZDSZ szenvedte el. Mindezzel párhuzamosan az MDF 2-3 százalék körül mozgott, és csak egy hónapban érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×